Meer ruimte voor moderne kunst in Schwerin

Met de opening van de nieuwbouw van de Galerie Alte & Neue Meister Schwerin op 1 juli 2016 openen zich geheel nieuwe perspectieven voor de presentatie van de 20ste- en 21ste-eeuwse kunst in Schwerin.

nieuwbouw-galerie-alte-neue-meister-schwerin-mathilde-rahnenfuhrer-staatliches-museum-schwerin

Op 1.500 vierkante meter tentoonstellingsoppervlak heeft de moderne kunst eindelijk een vaste plek gekregen. De eigen collectie zal hier in wisselende presentaties te zien zijn. Het Schweriner museum kan voor het eerst een permanent overzicht van de kunstgeschiedenis van de 17de tot de 21ste eeuw tonen.

Aangrijpend kunstwerk

Het spectaculairste kunstwerk op de openingstentoonstelling zal de door Günther Uecker speciaal voor Schwerin vervaardigde serie nieuwe Wustrower Tücher zijn, die op de bovenverdieping van de nieuwbouw wordt gepresenteerd. De in 1930 in Mecklenburg geboren Uecker refereert hiermee aan zijn belevenissen op Wustrow – in de oorlogsjaren en daarna. Sovjetsoldaten dwongen hem lijken die op het Wustrower strand aanspoelden, te begraven. Deze lijken waren afkomstig van de tot zinken gebrachte Cap Arkona, dat ca. 4.600 gedetineerden uit het concentratiekamp Neuengamme en 500 soldaten aan boord had.

 

 

Sinds 2010 keerde Uecker steeds terug naar het schiereiland. Op de plekken waar hij de lijken in 1945 had begraven, legde hij grote doeken op het zand en vervaardigde extreem kleurrijke schilderijen.

Veel nieuwe media

Op de benedenverdieping van de nieuwbouw worden voorbeelden van Nieuwe media uit de veelzijdige verzameling van het Staatliche Museum gepresenteerd, zoals installaties, video’s en objecten van o.a. Ulrike Rosenbach, Aernout Mik en Jörg Herold. Tot dusverre konden deze objecten door ruimtegebrek niet worden getoond. Herolds grote, met water gevulde sculptuur Mahnmal für einen Matrosen is thematisch met de Wustrower Tücher te vergelijken: het herinnert aan de vluchtelingenschepen die aan het einde van de Tweede Wereldoorlog tot zinken werden gebracht.
Akt, eine Treppe herabsteigend Nr. 2 (Nu descendant un escalier no. 2)

Dadaïsme en Fluxus

In het deel van de oudbouw waar voorheen wisseltentoonstellingen werden gehouden, zijn belangrijke werken van Günther Uecker uit de Schweriner verzameling te zien: Fadenstuhl, Elektrischer Garten, Twine Object en Materiaalcollage.

 

 

De Schweriner verzameling van het ‘enfant terrible’ Marcel Duchamp maakt duidelijk welke enorme betekenis hij voor latere kunstenaarsgeneraties had, en nog steeds heeft. Daarvan getuigen niet alleen diverse afzonderlijke kunstwerken in de Schweriner verzameling, ook de Fluxuscollectie van de familie Kelter spreekt wat dit betreft boekdelen. Verder zijn werken van Lovis Corinth, Lyonel Feininger, Nam June Paik en Sigmar Polke te zien.

Meer tentoonstellingen in Duitsland: www.tentoonstellingen-duitsland.nl.

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.