Siegen sluit zich aan bij Oranjeroute

De circa 3.000 km lange Oranjeroute is sinds kort een station rijker: Siegen, gelegen in het zuiden van Westfalen, keert terug als lid van de Oranjeroute. Aankomende zomer is de agenda van menig Oranjeroutestadje weer royaal gevuld met activiteiten voor fans van het Nederlandse Koningshuis én voor iedereen die van cultuur en mooie landschappen houdt.
oranjeroute-siegen-duitsland

In de sporen van Johan Maurits van Nassau-Siegen

Siegen speelde in de geschiedenis van het Duitse-Nederlandse adelsgeslacht Nassau een belangrijke rol. Hier zetelde de Ottonische tak, die het vorstendom Orange in het tegenwoordige Frankrijk verwierf. Deze protestantse tak woonde in het Untere Schloss en de rooms-katholieke in het Obere Schloss. Het Untere Schloss maakt nu deel uit van de universiteit van Siegen. De graftombe van vorst Johan Maurits, achterneef van Willem van Oranje en soeverein vorst van Nassau-Siegen, is hier te bezichtigen. Aan hem dankt de stad een van zijn belangrijkste bezienswaardigheden, een vergulden smeedijzeren kroon op de toren van de Nikolaikerk. In het Obere Schloss is sinds 1905 het Siegerlandmuseum für Kunst und Regionalgeschichte gevestigd. Naast een omvangrijke collectie portretten van de Nassaus, bevat het museum ook werken van de in Siegen geboren schilder Peter Paul Rubens. Wie meer wil weten over Johan Maurits, kan de stadsrondleiding ‘In de sporen van vorst Johan Maurits’ volgen. Hierbij wordt o.a. het Siegerlandmuseum bezocht en de toren van de Nikolaikerk beklommen.

 

 

Tussen bossen en bergen

Met zijn 100.000 inwoners is de universiteitsstad Siegen het wetenschappelijk en cultureel centrum van de regio Siegen-Wittgenstein. Het stadje ligt in een prachtig middelgebergte en bestaat voor meer dan 50% uit bos, waardoor het een van de groenste steden van Duitsland is. Siegen, dat al veel Nederlandse bezoekers trekt, verwacht dat het met de toetreding tot de Oranjeroute de positie op de Nederlandse markt versterkt.

 

 

De Oranjeroute in 2016

In diverse Oranjeroutesteden prijken belangrijke jubilea en andere gedenkwaardige evenementen op de agenda. Zo bestaat het slot Oranienburg – dat zijn naam dankt aan de uit Nederland afkomstige vorstin Louise Henriette van Oranje-Nassau – precies 800 jaar. Dit wordt van 3 tot en met 12 juni groots gevierd met optochten en concerten. Ook in Hitzacker is het feest, hier wordt op 6 september de 90e geboortedag van Prins Claus herdacht. Het sprookjesachtige slot Schwerin, voormalig bezit van Heinrich zu Mecklenburg-Schwerin, in Nederland beter bekend als prins Hendrik – en het oude centrum van de gelijknamige stad zijn recent genomineerd voor een plek op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Op 5 juni, de Werelderfgoeddag, worden er daarom tal van evenementen georganiseerd. Op de burcht van Bad Bentheim was koningin Emma een graag geziene gast. In de pas gerenoveerde ‘Marstall-Trakt’ is onlangs de tentoonstelling ‘Gold, Silber und mehr’ geopend, waar onder meer de 3500 jaar oude ‘Goldene Becher von Gölenkamp’ te bezichtigen.

 

 

Comments are closed.