Terugkijken: Je eigen foto in het Nationaal Archief

Het Nationaal Archief presenteert vanaf 9 september a.s. de fototentoonstellingOnderweg – Met de fotograaf op reis. Fotografen nemen de bezoeker mee op reis, brengen de wonderen van de wereld in beeld en tonen de schoonheid van andere landen en culturen. In de tentoonstelling is ook ruimte voor foto’s uit de persoonlijke fotocollecties van het publiek. Foto’s van deelnemers aan het project #terugkijken worden namelijk geprojecteerd op een photowall in de entree van de tentoonstelling.

Terugkijken met het Nationaal Archief. Foto: Paul C. Pet

Terugkijken met het Nationaal Archief. Foto: Paul C. Pet

Wat is #terugkijken?

Gedurende 6 weken wordt men via 3 verschillende opdrachten uitgenodigd om terug te kijken in hun eigen fotocollectie. En om de mooiste foto’s in te zenden en online te delen. Meedoen is gratis en ingezonden foto’s komen in de tentoonstelling terecht. Bovendien zullen acteur en fotograaf Thom Hoffman en fotograaf Gerard Wessel de foto’s met hun professionele blik bekijken en de 3 beste foto’s kiezen die een prijs winnen.

Van 9 september 2016 tot en met 8 januari 2017 zijn de foto’s te zien in de tentoonstelling Onderweg – Met de fotograaf op reis in het Nationaal Archief in Den Haag.

 

LEES OOK DIT: Historie in Luxemburg

 

Tentoonstelling Onderweg – Met de fotograaf op reis

Uit de grootste fotocollectie van Nederland met 15 miljoen foto’s, is voor Onderweg – Met de fotograaf op reis een selectie gemaakt van 235 originele afdrukken van met name bekende fotografen zoals Ed van der Elsken, Henri Cartier-Bresson, Robert Capa, Eddy Posthuma de Boer en Dolf Toussaint uit de afgelopen 125 jaar.

 

 

In de tentoonstelling is de ontwikkeling van de (reis)fotografie goed te zien. Wanneer kort na de uitvinding van de fotografie in 1839 door de ontwikkeling van nieuwe transportmiddelen afstanden relatief korter worden gaan mensen meer reizen. Fotografen spelen daarop in door zich te vestigen op plaatsen waar veel toeristen komen. De foto’s die zij maken worden als souvenir verkocht. Vanaf 1900 neemt het aantal reizigers dat zelf fotografeert toe dankzij kleinere camera’s die op de markt komen. Nu iedereen over een camera beschikt op zijn smartphone is de fotograferende toerist niet meer uit ons straatbeeld weg te denken.

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.