Ontdek Objectief Nederland in het Rijksmuseum

Weten wij hoe Nederland eruit ziet? Of zien wij slechts wat we willen zien, omdat we het mooi vinden, belangrijk, of omdat we er domweg langs komen? Die vraag stelde Reinjan Mulder (1949) toen hij in 1974 met ongekende volharding aan zijn project ‘Objectief Nederland’ begon.

Objectief Nederland door Reinjan Mulder

Objectief Nederland door Reinjan Mulder

Mulder wilde Nederland zo objectief mogelijk vastleggen en ontwikkelde een methode die iedere subjectieve keuze uitschakelt. Hij maakte 208 opnames, verspreid door Nederland. Nu, ruim veertig jaar later, zijn de resultaten van dit experiment voor het eerst te zien. Het Rijksmuseum toont de foto’s van 24 juni tot en met 25 september in de Philipsvleugel.

 

 

Methodiek

De basis voor Mulders methode was een grof raster dat hij over Nederland legde. Bij de 52 kruispunten keek hij op welke ‘stafkaart’ ze lagen om daarna van die kaarten alleen nog maar het exacte middelpunt op te zoeken. Zo nam hij een steekproef van Nederland. Mulder begaf zich wekenlang naar alle plaatsen die het raster voorschreef om daar vervolgens met zijn Rolleiflex camera vanaf statief in elke windrichting een opname te maken. Zo hoopte hij te breken met een door subjectieve keuzes bepaalde traditie van het vastleggen van de werkelijkheid en tot een zo objectief mogelijk beeld te komen.

Hans Rooseboom, conservator Fotografie Rijksmuseum, over Reinjan Mulder in het boek Modern Times – Photography in the 20th century:

Reinjan Mulder gebruikte fotografie om zijn concept zo puur mogelijk te realiseren, niet beïnvloed door een bewust of onbewust selectieproces, smaak, conventies of andere ballast.

 

 

Het Nederland dat nog niemand zag

Bij de tentoonstelling Objectief Nederland verschijnt een boek, met dezelfde titel (Uitg. Babel & Voss). Daarin schetst Reinjan Mulder een ontroerend zelfportret van de bezeten fotokunstenaar die hij was. Hij laat zien hoe hij in een poging zijn voorkeuren en gevoelens uit te schakelen vaak tot het uiterste ging door uren in de vette klei van Oostelijk Flevoland te baggeren, een nieuwbouwwoonhuis in Velp binnen te dringen en in zijn eentje met een motorvlet de woelige Waddenzee op te gaan. In het boek zijn behalve een inleiding door Harm Stevens, conservator Geschiedenis Rijksmuseum, ook alle 208 foto’s van Objectief Nederland opgenomen, plus een uitvoerige documentatie van het experimentele project.

Reinjan Mulder

Reinjan Mulder (1949) is schrijver, uitgever, jurist en beeldend kunstenaar. Hij studeerde rechten aan de Universiteit van Amsterdam, maar debuteerde al op zijn twintigste als dichter in De Gids op uitnodiging van Ed Hoornik. Nog voor zijn afstuderen kreeg hij fotografie-opdrachten van het Ministerie van CRM. Zijn foto’s verschenen in NRC Handelsblad, De Groene Amsterdammer en De Revisor. Hij schreef een roman, vijf non-fictieboeken en meer dan tweeduizend artikelen over literatuur, filosofie, kunst en recht in onder meer NRC Handelsblad, De Volkskrant en De Revisor. Als uitgever gaf hij meer dan honderd auteurs uit, onder wie Arnon Grunberg, Esther Gerritsen en Kader Abdolah.

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.