Catwalk. Mode in het Rijksmuseum

Voor het eerst toont het Rijksmuseum een ruime keuze uit zijn gevarieerde modecollectie. De tentoonstelling wordt vormgegeven door fotograaf Erwin Olaf.

catwalk-mode-rijksmuseum

In zes zalen van de Philipsvleugel presenteert het Rijksmuseum Amsterdam vanaf 20 februari t/m 16 mei 2016 mode in Nederland van 1625 tot 1960. Te beginnen bij de kleren van de Friese Oranjes uit de Gouden Eeuw, via japonnen van kleurrijke Franse zijde en flonkerende fluwelen mannenpakken uit de 18de eeuw, naar de klassieke Empire en de queue’s uit het Fin de Siècle tot aan 20ste-eeuwse haute couture van Dior en Yves Saint Laurent.

 

 

Bianca du Mortier, conservator kostuum Rijksmuseum: Met de kledingstukken vertelt de tentoonstelling de vele verhalen van de mensen achter de objecten. In de mode draait alles om de keuzes van de drager: deze maken hem tot trendsetter of navolger. En altijd – zelfs tegenwoordig – hebben de rijksten of machtigsten een boodschap die ze bewust of onbewust met hun kleren uitdragen. Daarin is in de afgelopen 330 jaren niets veranderd. De grenzen hierbij worden bepaald door budget, gelegenheid, leeftijd, sociale status, postuur, klimaat, persoonlijke likes & dislikes, enzovoort. Wanneer de mode in het museum wordt gepresenteerd, wordt uiteindelijk nóg een keer gekozen. De keuze van het Rijksmuseum.

 

ZIE OOK: Hotel Estheréa uit Amsterdam in top 10 ‘warmste welkom’ wereldwijd

 

Voor de vormgeving tekent fotograaf Erwin Olaf.

Erwin Olaf: De uitdagende en eervolle opdracht van het meest bijzondere museum van Nederland, om de tentoonstelling Catwalk in te richten en vorm te geven, is voor mij op precies het juiste moment gekomen. Al enige jaren ben ik aan het onderzoeken hoe mijn eigen fotografische werk op een andere manier te presenteren en te verbinden met installaties, geluid en (korte) films. Zo kan iedere bezoeker worden meegevoerd in een wereld, waarin de eigen fantasie wordt gestimuleerd en uitgedaagd. Zodat uiteindelijk een prikkelende dialoog ontstaat tussen het getoonde werk en de kijker.

Hoogtepunten

Enkele hoogtepunten uit Catwalk zijn:

  • Een zeldzame linnen onderbroek van Hendrik Casimir I, graaf van Nassau Dietz (1612-1640)
  • De breedste jurk van Nederland; de bruidsjapon van Helena Slicher (1737-1776) die ze volgens overlevering droeg bij haar huwelijk op 4 september 1759 met Aelbrecht baron van Slingelandt
  • De uiterst kostbare japon van kwetsbaar Blonde of zijden kloskant (1815-1820)
  • Een tafzijden cocktailjapon van Cristóbal Balenciaga (1951-1952)

Catwalk. Mode in het Rijksmuseum
20 februari t/m 16 mei 2016

Catwalk wordt mogelijk gemaakt dankzij Fonds Haute Couture/Rijksmuseum Fonds, Jessy & Betty Blumenthal Fonds/Rijksmuseum Fonds en ING.

 

 

Comments are closed.