Spectaculair nieuw panoramisch uitzichtpunt ‘Utsikten’ geopend in Noorwegen

Voortaan is het voor toeristen die per auto of motor in Noorwegen reizen nog gemakkelijker om een van de meest spectaculaire natuurgebieden in het land te aanschouwen, want op 23 juni is het spectaculaire uitzichtpunt Utsikten geopend!

Een Utsiktpunt in Noorwegen

Een Utsiktpunt in Noorwegen

Op een hoogte van 700 meter biedt de locatie een wijds uitzicht op het berglandschap van Gaularfjellet en de waterval Likeholefossen tussen de hoge gebergten en diepe ravijnen. Utsikten ligt 400 kilometer ten noordwesten van Oslo en is onderdeel van de Nationaal-Toeristische Routes. Deze liggen verspreid over het hele land met als doel om toeristen onderweg naar hun bestemming een extra natuurbeleving te bieden.

 

 

Vakantie begint al onderweg naar de bestemming

“De toeristische routes openen de deuren naar de natuur, cultuur en geschiedenis van Noorwegen en bieden op zichzelf onvergetelijke ervaringen. Ieder uitzichtpunt langs de routes heeft zijn eigen architectuur en brengt het landschap waar toeristen langs rijden nog dichterbij,” zegt Nicholas van Hilten, woordvoerder Innovation Norway Benelux.

Langs de toeristische route van Gaularfjellet ligt de rivier Gaularvassdraget die per auto goed te volgen is. Ook is de rivier, met zowel watervallen als kalmere delen, goed wandelend te volgen langs het 25 kilometer lange wandelpad. Of je nu wandelt of met de auto reist, het is hoe dan ook zeker de moeite waard om even te stoppen bij de brug over Likholefossen en de geweldige kracht van het water te zien dat onder de brug doorraast.

 

 

Utsiktens bijzondere constructie als bezienswaardigheid

Uitzichtpunt ‘Utsikten’, dat letterlijk ‘Uitzicht’ betekent, is ontworpen door het Noorse architectenbureau Code en was sinds 2008 in aanbouw. De ligging, massieve constructie en de behoefte aan parkeergelegenheid en toiletvoorzieningen zorgden voor de nodige uitdaging in de planning en coördinatie. Er was geen elektriciteit aanwezig, dus er was een diesel generator nodig om alle werkzaamheden van stroom te voorzien. Tegelijkertijd is er nauwelijks mobiel bereik en geen internet beschikbaar, dus alles moest tot in de puntjes van tevoren worden voorbereid en gecoördineerd. Ook de weersomstandigheden zaten niet altijd mee, waardoor er niet het hele jaar door gewerkt kon worden.

“Na jarenlange ontwikkeling is Utsikten een van de mooiste uitzichtpunten langs de Nationaal-Toeristische Routes,” zegt Van Hilten. “Het project is vanwege de bijzondere bouwconstructie zelfs tentoongesteld bij La Galerie d’Architecture in Parijs. En er komt nog meer aan, want in september opent het uitzichtpunt Allmannajuvet in het zuidelijke fjordengebied haar deuren. Noorwegen is voor Nederlanders een ontzettend populaire autobestemming, dus deze nieuwe attracties zijn voor Nederlandse toeristen zeker de moeite waard om vanaf dit seizoen al te bezoeken!”

 

 

Uitzichtpunt Allmannajuvet in het zuidelijke fjordengebied opent in september

Op 8 september 2016 opent het uitzichtpunt Allmannajuvet haar deuren met een museumgebouw, cafégebouw, toilet en parkeergelegenheid, paden en trappen. De ravijn is met haar karakteristieke landschap en rijke mijngeschiedenis een van de meest spectaculaire attracties langs de toeristische route. Architect Peter Zumthor liet zich bij het ontwerpen van dit uitzichtpunt inspireren door de oude mijnen en de noeste arbeid die de mijnwerkers eind 19de eeuw dagelijks verrichtten.

De Nationaal-Toeristische Routes

De Nationaal-Toeristische Routes in Noorwegen omvatten 18 geselecteerde wegen door het prachtige Noorse landschap. De routes lopen langs indrukwekkende natuur, langs de kusten, fjorden, gebergten en watervallen. Sinds 2005 wordt er voortdurend gewerkt aan nieuwe faciliteiten langs de weg om het landschap dichterbij de reizende toerist te brengen. Het is de bedoeling dat de ontwikkeling van alle uitzichtpunten, picknick gebieden en culturele bezienswaardigheden in 2023 zijn afgerond.

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.