De 2469m hoge bergtop van Galdhøpiggen in Noorwegen

Het is vroeg in de morgen als ze wakker wordt. Ze heeft thermosondergoed al klaar gelegd en haar hiking schoenen gelukkig van te voren uitgelopen, contributor Renate gaat Galdhøpiggen beklimmen – de hoogste berg van Noorwegen, Scandinavië en Noord-Europa.

galdhøpiggen

Galdhøpiggen, de hoogste berg van Noord Europa

Kijk uit voor die steen

Bij aankomst voor de start van de hike naar de 2469m hoge bergtop van Galdhøpiggen in Noorwegen krijgt iedereen zijn gear. Alle hikers ontvangen een klimharnas en touwen die nodig zijn voor de gletsjer. Dat betekend dat het waarschijnlijk iets spannender gaat worden dan ik had verwacht.
Vanaf het startpunt moet je eerst nog een stukje over losliggende stenen lopen voordat je echt bij de voet van de berg uitkomt waar ook de gletsjer ligt, dus uitkijken geblazen dat je niet op je toeter gaat!
Tijdens de hike over de losliggende stenen raak ik gewend aan het ruige terrein en krijg ik zelfs het gevoel dat ik eroverheen zou kunnen rennen. Het over los liggende stenen lopen is al een avontuur op zich.

begin_van_de_klim

Vooraf de echte klim

Veilige sneeuw?

Terwijl we de losliggende stenen passeren komen we al steeds meer in de buurt van de Gletsjer. Ik vroeg me af of deze sneeuw er altijd zal blijven liggen, want met alle global warming in het nieuws kan ik me dit niet echt voorstellen. Onze gids Oddbjørn verteld me dat het er waarschijnlijk nog maar een jaartje of 5 zal zijn en daarna smelt. Wat wel lang zal blijven bestaan is de ijstunnel die in de buurt ligt.

goed_vast

Veiligheid boven alles

Terwijl we ons vastmaken aan een lang stuk touw met ongeveer 2 meter stuk touw tussen elk persoon eten we wat Bamsemums. Dat zijn Noorse chocolaatjes die licht zijn van gewicht en veel energie geven. Handig dus om mee te nemen tijdens een outdoor activiteit. Met 9 personen beginnen we over de gletsjer te lopen richting een hoger punt van de berg. Oddbjørn vertelt ons dat we niet te dicht bij elkaar moeten lopen zodat het touw strak blijft staan. Dat is veiliger mocht je ineens door de gletsjer heen zakken. Daar doorheen zakken? Ja. Er loopt behoorlijk wat water onder de gletsjer door en je moet goed uitkijken waar je loopt. Mijn schoenen worden nat terwijl we over de gletsjer heen lopen, maar daarvoor had ik toch gelukkig ook hiking schoenen aangetrokken.

galdh_frame

Obsessie van een fotograaf

Met het touw lopen we over de gletsjer tot dat we aankomen bij stenen. Daar mag het touw weer los, aangezien je puur vast zit voor het geval dat je door de gletsjer heen zou zakken.

 

ZIE OOK: Ontdek de lente in Noorwegen

 

Vanaf dat moment mag ik gaan klauteren. Het begin kan je rustig naar boven lopen, maar met je handen begin je jezelf weer automatisch verder omhoog te trekken aan de stenen. De vrouwen houden graag net iets vaker een rustpauze dan de mannen, maar ook zij gaan dapper door.
Wat ik een tikkeltje frustrerend vind is dat de schoolklassen je steeds inhalen… Het is een soortgelijke ervaring als toen ik voor het eerst ging snowboarden en de kids me ook steeds inhaalde. Wat kunnen die Noren toch eigenlijk goed klimmen! Van jongs af aan gaan ze met de school en familie-uitjes de bergen in.

Als kinderen van 5 jaar oud het kunnen, dan kan ik het ook!

roep ik. Hoe spannend ik het ook vind.

galdhøpiggen_beklimmen

Met een prachtig uitzicht de Galdhøpiggen beklimmen

Sommigen hebben het op de helft van de berg wel allemaal al gezien. Je maakt immers vanaf het midden ook prachtige foto’s en je kunt genieten van een mooi uitzicht. Toch gaan de diehards door naar de top.

 

 

Je kunt vanaf de top alles om de berg heen bekijken, maar een foto met het Noorse vlaggetje op de bergtop is ook gewoon een leuk doel om voor naar boven te klimmen. Overigens, ik noem dit klimmen, maar voor een professionele bergbeklimmer is dit gewoon hiken. Ik, als onervaren bergbeklimmer vind dit echt wel klimmen.

Als fotograaf moet je toch ook echt doorbijten en uitkomen bij die top van Noorwegen van 2469m hoog. Voor de foto’s is het een must, want je kan echt alle kanten van de berg bekijken en je kan het toch niet maken om thuis te komen zonder dat hoogtepunt van die klim op je filmrolletje – nou ja, SD-kaart tegenwoordig. Niet alleen de fotografen zijn genoodzaakt om tot het hoogste punt te klimmen, maar ook alle Noorse mannen.
De Noorse cultuur is zeer met de tijd, maar de mannen hebben veel trots en het is voor hen een ultieme kans om te laten zien hoe mannelijk ze wel niet zijn door de hoogste berg van Noord Europa te beklimmen tot aan de piek. Grrrrr… echte mannen!

ijstunnel

Mímisbrunnr Klimapark 2469

Het hart van de 4000 jaar oude gletsjer

Een makkelijke wandeling van ongeveer 3 uur brengt je bij de 70 meter lange tunnel. Je moet niet claustrofobisch zijn, want er is maar een uitgang, alhoewel het er binnen best ruim is. Het is leuk om hier eventjes in te mogen rondlopen en een filmpje te bekijken over hoe ze deze tunnel hebben gegraven met maar een paar man. Er is met veel licht en kleur een mooie ervaring te halen bij deze ijstunnel en het is een leuke afsluiting op je klim.

gald

 

 

 

Meer reisverhalen en tips zoals deze ontvangen?

Vul je e-mailadres in om te genieten van nieuwe reisverhalen en tips van onze contributors.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *