Milieucertificaten uitgereikt aan Nederlandse Waddenzeehavens

Alle Nederlandse waddenzeehavens in het Nederlandse Unesco-gebied kregen vandaag een EcoPort-certificaat uitgereikt tijdens de werkconferentie ‘Trilateral Conference UNESCO Ports’ op het Landgoed Ekenstein in Appingedam. De ECOport-certificaten worden verstrekt door ESPO aan havens die de milieuwetgeving onder controle hebben en die iedere twee jaar stappen zetten om de impact van de haven op de omgeving te verkleinen.

Ecoports Perscertified

Ecoports Perscertified

De conferentie in Appingedam had als doel om in het Unesco-gebied te streven naar Greenports om vanuit de Waddenzeehavens bij te dragen aan een duurzamer beheer van de Waddenzee als internationaal beschermd natuurgebied. Dit doel is in het havenartikel van de regeringsverklaring van Tønder (5 februari 2014) vastgelegd.

 

 

De kern van de conferentie bestond uit negen workshops over verschillende innovaties voor een goede verstandhouding tussen havens en het Werelderfgoed Waddenzee. De conferentie is een initiatief van de Raad van Advies Waddenzeehavens en Programma naar een Rijke Waddenzee. Daarbij waren ook havens uit Denemarken en Duitsland aanwezig.

 

 

Deskundig panel

Tijdens de conferentie besprak een deskundig panel (zie bijlage) de uitkomsten van de workshops. Zo werd er in Appingedam gesproken over de haven van de toekomst en de uitdagingen van de havens aan de Waddenzee. Met hoofdonderwerpen als ‘green shipping’, afvalverwerking en innovatieve oplossingen voor havenontwikkeling, zoals ‘building with nature’, was duidelijk dat de conferentie inspireerde.

 

 

Organisator Arjen Bosch: ‘Bedrijven, NGO’s, overheden en innovatieve geesten moeten de handen ineenslaan, want alleen dan bereik je resultaat en economische ontwikkeling zonder dat hierbij concessies worden gedaan aan de ecologische waarden. Deze conferentie heeft de deelnemers echt inhoudelijk geprikkeld. Daarbij is een mooi signaal afgegeven door de unieke bijzonderheid dat alle Nederlandse havens, waaronder vier nieuwe, een EcoPort-certificaat ontvingen van ESPO (European Sea Port Organisation). Het zou mooi zijn als dit ook andere Waddenzeehavens, die om ‘de bocht’ liggen, inspireert om zich bij de EcoPort-familie aan te sluiten voor een juist beheer van dit UNESCO-gebied.’

Voorzitter van de Raad van Advies Waddenzeehavens Tineke Netelenbos vatte de uitkomsten van de workshops en de daarop gebaseerde aanbevelingen als volgt samen: “Het is een unieke mijlpaal dat alle Waddenzeehavens nu ECOport-gecertificeerd zijn. Vandaag hebben we veel inspiratie opgedaan onder de UNESCO-vlag om eendrachtig verder te bouwen richting de toekomst en een gezond evenwicht tussen de havens enerzijds en het Waddengebied anderzijds.”

Ecoport-certificaat

Tijdens de afsluiting van de werkconferentie overhandigde de heer Antonis Michail, senior beleidsadviseur van ESPO, de officiële ECOport-certificaten aan alle Waddenzeehavens. Dit zijn Port of Den Helder, Haven Den Oever, Port of Harlingen, Haven Lauwersoog, Groningen Seaports (Eemshaven en haven van Delfzijl).

De gecoördineerde ECOport-certificering is een initiatief van de Raad van Advies Waddenzeehavens, mede geïnspireerd op de positieve ervaringen van Groningen Seaports en ondersteuning van de stichting EcoShape en Wageningen UR. De wens om te certificeren is ook opgenomen in de Regeringsverklaring van Tønder 2014, waar de Trilateral Wadden Sea Board de regie over voert.

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.