5 Keer eco-toerisme in Zuid-Tirol

Zuid-Tirol, ofwel Südtirol, staat bekend om haar mooie natuur, gastronomie, 300 dagen zon en de iconische Dolomieten. Wellicht wat minder bekend is dat de regio dé eco-bestemming bij uitstek is. De Noord-Italiaanse regio hecht veel waarde aan behoud van haar bijzondere natuur en daarmee aan verantwoord ecologisch toerisme. In heel Zuid-Tirol zijn daarom verschillende eco-initiatieven te vinden; van milieuvriendelijke accommodaties tot groene energie en natuurbehoud. Zuid-Tirol zet de vijf meest bijzondere ecologische initiatieven voor u op een rij.

.

1. Val di Funes/Villnöss

Het Val di Funes maakt deelt uit van de ‘Alpine Parels’, een netwerk van groene vakantiebestemmingen. Net als de vakantiegangers heeft hier de auto ook vakantie; wandelbussen brengen gasten naar het startpunt van hun wandelroutes. Daarnaast zetten de Zuid-Tirolers zich in voor het behoud van de boerenpaden die in dit bijzondere Dolomietendal te vinden zijn. Een speciaal panorama pad voert langs traditionele bergboerderijen en geeft een kijkje in het authentieke Zuid-Tiroler leven.

2. Enertour en CasaClima

Zuid-Tirol is een van de meest ontwikkelde gebieden van Italië als het gaat om milieuvriendelijke energie. De regio voorziet haar 500.000 inwoners in 56% van de energievoorziening door het opwekken van groene energie, met als doel dit in 2020 te verhogen naar 75%. Daarnaast is in Zuid-Tirol het ‘CasaClima’ ontwikkeld; het eerste energiecertificaat voor milieuvriendelijke gebouwen in Italië. Tijdens een boeiende Enertour kan een bezoek worden gebracht aan de CasaClima gebouwen in de regio waarbij van alles wordt verteld over deze milieuvriendelijke initiatieven.
zuid-tirolbadehalle-soruce-helmuth-rier

3. Geneeskrachtig mineraalwater

Ontelbare bronnen, stroompjes, watervallen, beken en rivieren… Overal in Zuid-Tirol is zuiver bronwater te vinden. De regio kent 32 gecontroleerde en erkende waterbronnen waarvan het water nog dagelijks voor de kuurbaden en drinkwatervoorziening gebruikt wordt. In Merano/Meran, dé kuurstad bij uitstek, wordt als sinds 60 jaar thermisch bronwater gebruikt. Het water heeft een geneeskrachtige werking en zit boordevol edelgassen en mineralen die de zelf genezende werking van het lichaam stimuleren.
.

4. Mobil Card

Het veelzijdige Zuid-Tirol ontdekken én een steentje bijdragen aan behoud van natuur en milieu, dat kan met de Mobil Card. Met deze kaart kunnen toeristen onbeperkt gebruik maken van openbaar vervoer en zo op een milieuvriendelijke manier zelfs de meest afgelegen plaatsjes en bergtoppen bezoeken. Voor de sportieve vakantieganger is er de Bike Mobilcard, waarbij naast het openbaar vervoer ook gebruik kan worden gemaakt van huurfietsen; een sportieve én verantwoorde manier van vakantievieren.
.

5. Rode Haan

Om boeren en de agrarische sector in Zuid-Tirol een handje te helpen slaat Roter Hahn een brug tussen het Zuid-Tiroolse landbouw en toerisme. Met hun drie pijlers ‘vakantie op de boerderij’, ‘boerencafés’ en ‘kwaliteitsproducten van de boer’ worden extra inkomsten voor de boer gegenereerd en kunnen vakantiegangers een kijkje nemen in het authentieke boerenleven.

Meer informatie bij de Verkeersbureaus en VVV van LOCATIE

 

Reviews lezen over Zuid-Tirol

Meer informatie over Zuid-Tirol vind je op Zoover.nl. Op Zoover laten reizigers een review achter en geven zij aanbevelingen over reizen naar Zuid-Tirol. Bekijk de reviews op Zoover.nl.

Vind voordelige vluchten naar Zuid-Tirol met Skyscanner

Kaart van Zuid-Tirol

[google-maps width=674 height=400]

Comments are closed.