Origineel en hip Tsjechië

Tsjechië uitbollig en saai? Totaal niet! Het land is hip en happening met moderne architectuur, trendy cafés, originele activiteiten en buitengewone belevenissen. Vijf tips om de verrassend hippe kant van Tsjechië te ontdekken.
hip-origineel-tsjechie

1. Feest in Ostrava in de Stodolní straat

In het centrum van de Noord-Moravische stad Ostrava bevindt zich een straat, die nooit slaapt. De Stodolní straat is beroemd door haar bijna zeventig verschillende bars, clubs en restaurants. Het is dé place to be om uit te gaan en mensen komen dan ook van heinde en verre om hier in de zomer feest te vieren. Er zijn ontelbare evenementen en allerlei muziekstijlen worden er gedraaid. In deze kleurrijke straat kan je bijna een wereldreis maken. Een Portugese bar, een Ierse pub en een zaak in Caribische stijl staan naast elkaar. Ook fijn: Voor een halve liter bier betaal je hooguit 1,30 euro! De Stolodní straat is goed bereikbaar met stadsvervoer en trein. In Ostrava is echter niet alléén de Stodolní straat. Bezoek ook het industrieterrein Dolní oblast Vítkovice. Deze oude ijzerfabriek met smeltsovens, een mijn en stalen constructies is omgetoverd tot een waanzinnig park voor bewoners en toeristen. Het complex is onder meer het decor van het spectaculaire internationale muziekfestival Colours of Ostrava dat jaarlijks in juli wordt gehouden.

 

 

2. Proef het ‘verboden’ drankje absint in Praag

Het is groen en kan wel 70% alcohol hebben. Het drankje absint werd aan het begin van de 20ste eeuw in diverse Europese landen verboden, omdat het erg verslavend zou zijn. Tegenwoordig is het in veel landen weer verkrijgbaar en in Tsjechië zijn er zelfs speciale absintbars. Een absintmuseum, absintcafé, schilderijexposities en muziekavonden, een absintkraampje; dit alles is in de magische sfeer van de hoofdstad Praag te vinden. Op een steenworp afstand van het Oude Marktplein (Staroměstské náměstí) is de Absintherie. Je kan hier allerlei “museumstukken” bewonderen en tegelijkertijd absint uit Frankrijk, Zwitserland en Tsjechië proeven. Er is een expositie van karaffen, fonteinen, historische posters, absintglazen en de absolute rariteit van het museum is de originele verzameling van absintlepels. In het café kan je genieten van vele absintlekkernijen en mixdrankjes, absintgebak, absintijs en zelfs absintchocolade.
tsjechie-absintherie

 

 

3. Beleef Brno als een “local”

De Zuid-Moravische stad Brno is met de ontelbare cafés en verschillende kroegen een echte studentenstad. De openbare ruimte wordt dagelijks opgefrist door allerlei projecten van de studenten, zoals Feel Local. Zij organiseren originele tours waar je langs plekken wordt geleidt die alleen bekend zijn bij de inwoners. Tijdens de meer dan drie uur durende wandelingen laten de gidsen de gezellige cafés zien, proef je sfeer van unieke kroegjes en ga je naar stijlvolle plaatsen, die bekend staan om de originaliteit van hun producten. Er zijn drie wandelingen: De ene voert naar lekkere gerechten, de anderen presenteren de kroegencultuur of de koffiecultuur van Brno. Wie liever zelf de Zuid-Moravische stad wil bezichtigen kan op iedere straathoek een stijlvol café of wijnschenkerij vinden. Onze tip: Ga naar de cocktailbar Super Circus Panda. Een hidden-gem onder de bars. Bezienswaardigheden die niet gemist mogen worden zijn de kathedraal van St. Petrus en Paulus, de burcht Špilberk en villa Tugendhat. Dit moderne gebouw staat sinds 2001 op de lijst van Werelderfgoed.

4. Treed in de voetsporen van filmmakers

Jaarlijks komen filmploegen uit alle windstreken naar de Tsjechië toe. Wie de filmlocaties wil ontdekken moet de app Czech Film Trips downloaden. De app is gratis voor iPhone en Android en laat je een kijkje nemen in de wereld van de filmwetenswaardigheden. Je kan de unieke foto’s van filmsets bekijken of stukjes van films direct op de plek afspelen waar ze gedraaid zijn. Films die bijvoorbeeld zijn opgenomen in Tsjechië zijn de met een Oscar bekroonde film Amadeus, Praag werd even Parijs in de biografische speelfilm Edith Piaf en Boheems Zwitserland en de Adršpach rotsen waren het decor van de sprookjesfiguren uit De Kronieken van Narnia.

5. Leer Praag anders kennen

In de Tsjechische hoofdstad worden er vele stadswandelingen aangeboden en ook voor alternatieve rondleidingen kan je in Praag terecht. De Tsjechische metropool kan je bijvoorbeeld ontdekken samen met een dakloze. De excursie Pragulic biedt een unieke mogelijkheid om meer te weten te komen over de plaatselijke kraakpanden en de stad te zien door de ogen van mensen die op straat leven. Bovendien helpen deze activiteiten de daklozen bij hun terugkeer in de maatschappij. De alternatieve kant van Praag wordt gepresenteerd door Prague Alternative Tour – de bestemmingen zijn alternatieve clubs, galerieën of graffiti plaatsen. In de hoofdstad zijn ook blinden en slechtzienden welkom. Voor hen zijn speciale rondleidingen opgezet genaamd Touchable Prague. Je leert bijzondere plekken kennen door te voelen. Even genoeg van al dat lopen? Huur een elektrische fiets en ontdek Praag in beweging.
prague-alternative-tours

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.