Kan iedereen een topsporter worden?

Tennisster Kiki Bertens, turner Epke Zonderland en atlete Daphne Schippers: alle drie zijn ze topsporter en behoren ze tot de beste van de wereld. Kan iedereen een topsporter worden? En welke kenmerken hebben topsporters eigenlijk? Zondag 19 juni gaat bewegingswetenschapper Maurice Maas van het Universitair Sport Centrum (USC) samen met kinderen op zoek naar het antwoord.

Een Wakker Worden Lezing in Nemo. Foto: DigiDaan

Een Wakker Worden Lezing in Nemo. Foto: DigiDaan

Tijdens de interactieve kinderlezing, speciaal voor nieuwsgierige kinderen van 8 tot 12 jaar, geeft Maurice Maas antwoord op de vraag of topsporter worden voor iedereen is weggelegd. ‘We bestuderen verschillende topsporters en bekijken hun kenmerken. Zijn ze lang of juist kort, dik of dun, groot of klein,’ aldus Maas. ‘De kinderen gaan zelf experimenteren en onderzoeken hoe goed zij scoren op de schaal van topsporters-kenmerken.’ Maas is bewegingswetenschapper bij het sportlab van het Universitair Sport Centrum aan de Universiteit van Amsterdam.

 

 

Spieren zijn onmisbaar bij het neerzetten van topprestaties en daarom toont Maas zondag hoe spieren eruit zien en hoe ze werken. Zo is er een verschil tussen spieren om te sprinten en spieren voor duursport. Maas: ‘We leren hoe we de verschillende spieren kunnen herkennen en hoe je er het best mee om kunt gaan. Hoe zorg je ervoor dat spieren niet oververhit raken en hoe zorg je ervoor dat spieren blijven werken?’.

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.