Hoe vies is onze lucht?

Auto’s, rokende mensen, fabrieken, een knappend vuur in de open haard: ze stoten allemaal gassen uit. Die gassen komen in de lucht terecht, die daardoor vies wordt. Maar hoe vies is onze lucht eigenlijk? Atmosfeeronderzoeker Pepijn Veefkind van het KNMI en TU Delft neemt tijdens de Wakker Worden Kinderlezing bij NEMO nieuwsgierige kinderen mee de lucht en de ruimte in en legt van alles uit over de atmosfeer, luchtvervuiling en de gevolgen van luchtvervuiling.

NEMO; Wakker Worden Lezing

NEMO; Wakker Worden Lezing

Dr. Veefkind is atmosfeeronderzoeker bij het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) en de Technische Universiteit Delft. Hij is betrokken bij twee grote satellietprojecten in Nederland: het Omi (Ozone Monitoring Instrument) en het Tropomi (Tropospheric Monitoring Instrument). Omi is een satellietinstrument dat al bijna twaalf jaar meevliegt aan boord van een NASA-satelliet en meet vanuit de ruimte hoe het staat met de ozonlaag, luchtvervuiling en emissiebronnen.

 

ZIE OOK: Kinderpanel Science Center NEMO kiest top 5 leuk en leerzaam speelgoed

 

Het Tropomi-instrument is een vernieuwde en verbeterde versie van Omi. Veefkind is de wetenschappelijk projectleider hiervan. “Eind van dit jaar wordt Tropomi gelanceerd. Dat is super spannend!” De satellietinstrumenten doen metingen vanuit de ruimte, omdat er volgens Veefkind stoffen in de lucht zijn die verplaatsen door de wind. “Als je zulke gassen wilt meten over de hele aarde, kun je het best een satelliet gebruiken.”

 

 

Kinderen tussen 8 en 12 jaar die graag meer willen weten van de lucht die we dagelijks met z’n allen inademen, kunnen zondag 17 april deelnemen aan de Wakker Worden Kinderlezing, om 11.00 en 13.00 uur bij Science Center NEMO in Amsterdam.

 

 

Comments are closed.