Ontdek The Altai Files in het Bonnefantenmuseum

Op donderdag 30 juni opent de tentoonstelling The Altai Files van Marta Volkova en Slava Shevelenko in het Bonnefantemuseum. In 2016 is het 25 jaar geleden dat de Sovjet-Unie uiteenviel. Naar aanleiding van dit historische moment heeft het Russische kunstenaarsduo een bijzonder project gerealiseerd dat draait om het ontstaan en het functioneren van een collectieve mythologie.

The Altai Files in het Bonnefantenmuseum

The Altai Files in het Bonnefantenmuseum

The Altai Files

Met The Altai Files proberen de kunstenaars mythes die een stevige oorsprong in de realiteit hebben voor het publiek te reconstrueren in de vorm van een installatie. Deze laat zich opvatten als een verslag van hun expeditie naar de Altaj regio in Siberië. Schilderijen, tekeningen, objecten en video’s vertellen Marta’s en Slava’s versie van het verhaal over de onverwachte gevolgen van ruimteprogramma’s in deze streek.

 

 

Marta Volkova en Slava Shevelenko

Marta Volkova (1955) en Slava Shevelenko (1953) zijn beiden geboren en opgeleid in St. Petersburg en behoorden daar in de jaren 80 tot de avantgardistische kunstscène. Sinds 1999 wonen ze samen in Maastricht waar ze aan verschillende internationale projecten werken. In 2012 kocht het Bonnefantenmuseum werk van het duo aan, en in 2013 was in de tentoonstelling De Grote Verandering Revoluties in de Russische Schilderkunst 1895-1917 een installatie van hen te zien. Die opstelling had de vorm van een typisch Russisch ‘Datsja-landschap’, waarin de bezoeker kon ervaren wat de impact van bepaalde schilderijen uit de tentoonstelling op het persoonlijke leven van de kunstenaars is geweest.

 

 

Bonnefantenmuseum Maastricht

Het Bonnefantenmuseum zet met The Altai Files een nieuwe stap in een koers, die zich in het nationale museumlandschap onderscheidt door de eigen(wijze) accenten en prioriteiten in de programmering, en door de oriëntatie op de “verborgen canon” van interessante maar onderbelichte kunstpraktijken in de ooghoeken van de mainstream kunstwereld.

Bij de tentoonstelling verschijnt een publicatie met een tekstbijdrage van Marente de Moor.

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.