Te groot voor even: het British Museum

Het in Londen gevestigde British Museum is te reusachtig om “even” doorheen te lopen. De collectie kunstschatten die het herbergt is één van de grootste ter wereld en ontstond in de 18e eeuw. Rond 1850 werd de steeds groter wordende verzameling van thans 8 miljoen objecten ondergebracht in het huidige gebouw. Een bezoek aan dit museum is behalve een reis door de tijd, tevens een reis over de wereld vindt Royan.

Het British Museum

Het British Museum

Kilometers

De kilometers aan zalen maken het museum te groot voor een enkelvoudig bezoek. Om tijdens een trip naar de Britse hoofdstad toch een goede indruk te krijgen van dit museum, wordt er bij de ingang een handig plattegrondje ter beschikking gesteld. Met deze kaart in de hand kun je in ruim een uur tijd de hoogtepunten van de collectie zien. Eeuwen, culturen, gebruiken en werelddelen glijden letterlijk aan je voorbij terwijl je ogen tekort komt.

De grote entree

De grote entree

De Oudheid

Fenomenaal is de granieten Steen van Rosetta. Deze steen werd in 1799 door troepen van Napoleon gevonden in Egypte en betekende een doorbraak in de ontcijfering van hiëroglyfen. Er staat een tekst op de steen, weergegeven in drie verschillende schriften: in demotisch schrift, in het Griekse alfabet en in hiëroglyfen. Wat nooit eerder mogelijk was, geschiedde. De steen diende als een soort woordenboek waarmee de geheimen van de hiëroglyfen bloot konden worden gelegd. De steen is weliswaar niet heel groot maar ligt veilig opgeborgen achter glas, en is van onschatbare waarde geweest om meer over de oude Egyptenaren te weten te komen.

 

ZIE OOK: Noord-Engeland: paradijs voor wandelaars

 

De Steen van Rosetta

De Steen van Rosetta

Het Egypte van de farao’s is prominent vertegenwoordigd in de vele zalen van het museum. Een bijna 3.000 jaar oude gevleugelde leeuw met een mensenhoofd bewaakt daarbij één van de galerijen. Je waant je even in het overvolle Egypte museum van Caïro wanneer je de ontelbare beelden, hoofden van sfinxen, sarcofagen en mummies ontdekt.

Zaal vol met Egyptische schatten

Zaal vol met Egyptische schatten

Ook de Griekse oudheid komt hier weer tot leven, met onder andere het indrukwekkende Nereid monument. Deze grote graftombe uit Xanthos doemt ineens op wanneer je nieuwsgierig rondwandelt. Ook sculpturen afkomstig van het Parthenon in Athene hangen er aan de muur. Vanuit de hele wereld zijn op deze plek kostbare voorwerpen verzameld. In veel gevallen is dat hun redding geweest.

Nereid monument

Nereid monument

Parthenon sculpturen

Parthenon sculpturen

Zuidelijk Amerika

Ben je nog nooit op Paaseiland geweest omdat de zuidelijke Stille Oceaan toch wel erg ver weg is? Ga dan kijken naar het reusachtige beeld van Hoa Hakananai’a. Het is één van de honderden moai (paaseilandbeelden). Grote musea in de wereld hebben exemplaren van deze 500 tot 1.000 jaar oude vulkanische sculpturen weten te bemachtigen en je kunt in Londen met één ervan oog in oog staan.

Hoa Hakananai'a

Hoa Hakananai’a

Blijf in zuidelijk Amerika en bewonder iets verderop het Azteekse, turkoois gekleurde masker dat veilig in de vitrine ligt. Het ziet er angstaanjagend uit, door zowel de grijns als door de afgebeelde slangen rond de ogen. De slangen staan symbool voor de regengod en de scheppende god.

Azteeks masker

Azteeks masker

Japanse strijder

Om in een heel ander universum te belanden, staat een oude samoerai te wachten in het licht. De strijder is weliswaar verdwenen maar zijn uitrusting, bestaande uit een harnas en een helm, is overgebleven. Het geheel wordt gevormd door delen die tussen 1500 en 1800 zijn vervaardigd. Een legendarisch samoeraizwaard ligt ervoor, bijna voor het grijpen.

Samoerai

Samoerai

Indrukken

Deze schatten vormen slechts een paar hoogtepunten uit een reeks van vele. Het British Museum verdient meer aandacht dan je in een uur of een dag kunt geven. Maar zelfs een korte ronde langs de hoogtepunten staat garant voor onuitwisbare indrukken. De toegang is gratis dus de drempel ligt niet heel erg hoog. Laat je meevoeren om de geschiedenis van de mensheid te beleven in de zalen van dit fenomenale gebouw.

Museumbewaker in de hal

Museumbewaker in de hal

 

Meer reisverhalen en tips zoals deze ontvangen?

Vul je e-mailadres in om te genieten van nieuwe reisverhalen en tips van onze contributors.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *