Dit is de nieuwe quinoaroute van Peru

Quinoa is razend populair in Nederland en inmiddels weten we ook hoe we het moeten uitspreken (‘kienwa’). Maar waar komen deze gezonde zaden eigenlijk vandaan? Hoe groeit het, hoe wordt het verwerkt en welke gerechten maken de Peruanen zelf met quinoa? Peru biedt alle antwoorden en met de aangekondigde ‘Ruta de la Quinua’ kan iedereen het binnenkort zelf gaan ontdekken.
peru-quinoaroute

De nieuwe route werd onlangs officieel gelanceerd tijdens het World Forum on Gastronomy Tourism in Lima. De quinoaroute wordt het eerste prototype van de World Tourism Organization (WTO) waarbij overheid, horeca en touroperators samenwerken om duurzame, culinaire, toeristische producten te ontwikkelen. Als het model van deze route staat, kan het ook in andere landen worden uitgerold.

 

 

Gastronomische ontdekkingsreis

Een culinaire route is een nieuwe manier om een bestemming te leren kennen. Toeristen doen verschillende plaatsen aan en maken kennis met de levenswijze van de bewoners, die op hun beurt weer laten zien hoe bepaalde producten worden verbouwd en verwerkt. In Peru zullen de boeren met trots hun gewassen laten zien en vertellen hoe zij al eeuwenlang op duurzame en ambachtelijke wijze quinoa telen. Natuurlijk weten zij ook alles over de mooiste plekjes in de regio én de beste gerechten, dus ook deze highlights worden opgenomen in de route.

 

 

Regio Puno hoofdleverancier

Peru is van oudsher hét quinoaland van Zuid-Amerika, waarbij Puno de belangrijkste quinoaregio is. Puno ligt in het zuidwesten van het land, rondom het Titicacameer, en is naast de belangrijkste quinoaleverancier een interessante toeristische regio. Het Titicacameer, één van de hoogstgelegen meren ter wereld met drijvende rieten Uros-eilanden, is een must bij een bezoek aan Peru. Vaak wordt dit gecombineerd met een bezoek aan de Quichua-indianen in de regio Puno.

Quinoa verovert de wereld

Quinoa is het belangrijkste culinaire product van Peru dat de laatste jaren de hele wereld verovert. In het land worden meer dan 3000 verschillende soorten verbouwd, zowel witte als rode en zwarte varianten. Het telen van quinoa gebeurt nog op de traditionele, biologische manier, waar vooral vrouwen zich mee bezighouden. Quinoa is een plant, waarvan niet de blaadjes, maar de eiwitrijke zaden worden gegeten. Deze zaden lijken op graankorrels en worden dan ook op die manier in de keuken gebruikt, bijvoorbeeld als vervanging van rijst of couscous.

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.