Flevoland aanjager van nieuwe mountainbike beleving

Zaterdag 4 juni veranderde Flevoland in dé mountainbike en BMX hotspot van Nederland. Bij het Houtribhoekstrand en op het naastgelegen stuk IJsselmeerdijk in Lelystad verzamelden zich mountainbikers en BMX-ers uit heel Nederland.

MountainDijk in Flevoland

MountainDijk in Flevoland

Bezoekers van het gratis festival maken kennis met avontuurlijke fietsdisciplines en met het mountainDIJK parcours, een unieke mountainbikebaan die als enige in Nederland op een dijk is aangelegd. Het is niet toevallig dat Flevoland aanjager is van deze nieuwe ontwikkeling. Pionieren en avontuur zitten diep in het DNA van de provincie.

Mountainbiken in Nederland is een beetje als skiën in de woestijn. Toch lukte het initiatiefnemers Marijn Teernstra en Tim Smit om hun droom in Flevoland te realiseren. Geïnspireerd door de prachtige bergpaden in de Belgische Ardennen en in de Alpenlanden beseften ze dat dijken een unieke kans bieden. Een dijk heeft namelijk wel wat weg van een mini-berg. Met een snelle rekensom van een conceptroute bleek dat de dijk echt uniek is, want nergens in Nederland vind je zoveel hoogteverschil!

 

 

“Wat begon als een droom is inmiddels echt gerealiseerd en de planvorming voor verdere uitbreiding is in volle gang”, vertelt Tim. “Het ziet ernaar uit dat die plannen in de nabije toekomst kunnen worden gerealiseerd. We merken dat ons project echt wordt omarmd door de provincie. Het past goed bij deze regio, waar veel ruimte is om nieuwe dingen te doen en samen uitdagingen aan te gaan. Wat uniek mag worden genoemd is dat ook het Waterschap toestemming heeft gegeven. Logischerwijs ligt bij hen de nadruk op veiligheid en de goede zorg voor de dijken. Ze geven dan ook niet zomaar goedkeuring voor een activiteit op de dijk. We hebben daar bij aanleg van de route uiteraard rekening mee gehouden. Graven in de dijk is een no-go. De route hebben we daarom OP de dijk aangelegd en de benodigde aarde wordt bij elkaar gehouden middels stevige honingraatvormige grondmatten.

 

 

Lelystad beschikt over een voor Nederlandse begrippen, fors moutainbikeroutenetwerk van ruim 30 kilometer, langs het Zuigerplasbos, Groene Velden Bergbos en Overijsselse Hout / Gelderse Hout. De uitbreiding van de route op de dijk willen we daarop laten aansluiten. Wanneer dat wordt gerealiseerd mag je Flevoland met recht mountainbike hotspot van Nederland noemen. Het flinke stuk route dat dan over de dijk voert, zorgt voor een unieke en nieuwe actieve natuurbeleving voor jong en oud. Als kers op de taart willen we later nog een bikepark met obstakels toevoegen.” Het Bikefestival Flevoland, dat op 4 juni van 11:00 tot 18:00 haar tweede editie beleeft en het publiek laat kennismaken met het mountaindijken en andere avontuurlijke fietsdisciplines, wordt mede mogelijk gemaakt door de Provincie Flevoland. Het evenement vindt plaats op het Houtribhoekstrand en het naastgelegen stuk Ijsselmeerdijk.

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.