Newsflash Kroatië: Apoxyomenos weer thuis

Na een rondreis van 9 jaar, waarbij hij te zien was in tal van musea, zoals het Louvre in Parijs, het British Museum in Londen en het Gettymuseum in Los Angeles, keert de Griekse reus terug naar Lošinj in Kroatië. Daar zal hij ondergebracht worden in het nieuwe Apoxyomenos Museum in het Kvarner paleis.

Apoxyomenos is weer thuis

Apoxyomenos is weer thuis

De Apoxyomenos werd in 1997 bij toeval ontdekt na 2000 jaar op de bodem van de Adriatische zee te hebben gelegen. Wetenschappers vermoeden dat het zware beeld destijds overboord is geduwd om te voorkomen dat het schip zou gaan kapseizen tijdens een storm. Een andere reden zou kunnen zijn dat ze het beeld opofferden aan de Goden voor een veilige reis.

 

 

Het 1m92 grote standbeeld beeldt een jonge atleet uit met een ‘strigile’ een schraper die werd gebruikt om olie, stof en zweet van het lichaam te schrapen na een wedstrijd. Op basis van de gebruikte stijl en materialen werd het beeld tijdens de restauratie gedateerd uit de 2de/1ste eeuw voor Christus. Het prototype is ouder en dateert uit de 4de eeuw voor Christus. Het standbeeld van Lošinj is het meest volledige en best bewaarde van de acht gekende Apoxyomenos-varianten.

 

 

Architectenbureau Randić-Turato was verantwoordelijk voor de verbouwing van het Apoxyomenos Museum in het Kvarner-paleis te Mali Lošinj. In het museum kunnen bezoekers aan de hand van smaken, geuren, geluiden en beelden alles te weten komen over de Apoxyomenos en de bestemming Lošinj.

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.