Prins Constantijn fietst virtual reality tocht langs Europese kunst

Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Constantijn der Nederlanden heeft vandaag de virtual reality fietstocht de #BigArtRide gereden tijdens de Campus Party in Utrecht. Terwijl hij op een stationaire fiets zat, fietste hij met virtual reality-bril op door een virtueel landschap gevuld met de hoogtepunten van het Europees cultureel erfgoed.

Prins Constantijn fietst de #BigArtRide op de Campus Party 2016. Foto: Aneo Mario Koning

Prins Constantijn fietst de #BigArtRide op de Campus Party 2016. Foto: Aneo Mario Koning

“Langs de weg waarop je fietst, zie je allemaal kunstwerken. Eigenlijk wilde ik van de weg af om ernaar toe te fietsen, maar dat kon helaas niet”, aldus Prins Constantijn. De #BigArtRide is een cultureel en grensverleggend project dat Europa’s rijke kunstgeschiedenis gebruikt om Europa te verbinden en jongeren op innovatieve manieren kunst te laten beleven. Sinds de lancering in april door minister Bussemaker toert het project door Nederland en Europa. Van 30 mei tot en met 1 juni is de #BigArtRide te vinden op het Leidseplein in Amsterdam.

 

 

Prins Constantijn: “Doordat Europeana het Europees cultureel erfgoed digitaliseert, hebben zij een enorme database die veel mogelijkheden biedt. De hoogtepunten uit die digitale kunstdatabase zijn verwerkt in de virtual reality fietstocht van de Big Art Ride. Een mooi voorbeeld van hoe technologie en innovatie toegepast kunnen worden om het grote publiek in aanraking te brengen met kunst, en men kunst op nieuwe manieren te laten ervaren. Ik denk dat de Big Art Ride pas het begin is van wat we in de toekomst kunnen verwachten op dit gebied.”

 

 

#BigArtRide

De Big Art Ride is een virtuele race door een virtuele stad die Europa’s erfgoed, cultuur en toekomst weerspiegelt. Steeds worden twee deelnemers in verschillende steden (één in Nederland, één ergens anders) uitgenodigd op een stationaire fiets met virtual reality-technologie te stappen. Zij fietsen vervolgens samen door een stad, waar decennia van Europese kunst voorbij komen. Iedereen mag plaatsnemen op de fiets en ook voorbijgangers kunnen meedoen; door te spelen met bijvoorbeeld een fietspomp of een bel kunnen zij de fietsers helpen of juist tegenwerken. De installatie is voor iedereen toegankelijk.

 

 

De #BigArtRide tour is een initiatief van Europeana i.s.m. Dropstuff.nl, Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en de Nederlandse Ambassades en onderdeel van de Europeana280 campagne. Het project toert nog tot eind juni langs locaties in Amsterdam en tegelijkertijd langs verschillende Europese steden.

Over Europeana280

Europeana280 is een grensoverschrijdende campagne om mensen te interesseren in Europa’s kunsterfgoed, door innovatieve manieren te vinden om de verschillende indrukwekkende kunstwerken te delen en te vieren. Ministeries van Cultuur en cultureel erfgoed-instituten van alle 28 EU-lidstaten plus Noorwegen werden uitgenodigd om tien kunstwerken van lokale origine bij te dragen, zodat deze gevierd en gedeeld kunnen worden door heel Europa. Meer dan 300 fantastische werken zijn al toegevoegd door meer dan 150 culturele organisaties. Deze kunnen gedurende 2016 allemaal ontdekt worden tijdens de Europeana280-campagne en op Europana Art History Collections.

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.