Ontdek de eerste tentoonstelling over waterrecreatie in Nederland

Nederlanders zijn al eeuwen wild van water en vissen, varen, schaatsen en zwemmen maar al te graag. In het Zuiderzeemuseum is aan deze waterpret een tentoonstelling van 150 werken gewijd die Lobke Berkhout (vijfvoudig wereldkampioene zeilen) vandaag opende.

Wild van Water. Foto: Madelon Dielen

Wild van Water. Foto: Madelon Dielen

Nederlanders legden als eersten het landschap vast zoals het zich voordeed, een noviteit in de 17e eeuw. Dit resulteerde in een nieuwe traditie in de schilderkunst, fotografie en videokunst, met o.a. romantische en abstracte werken. De tentoonstelling toont een verzameling van deze verschillende kunstvormen, door de eeuwen heen, met onder andere werken van Van Ruysdael, Avercamp, Rembrandt, Schelfhout, Leickert, Wout Berger en Co Westerik. Van Hollandse nuchterheid tot poëzie en sensatie.

 

 

De tentoonstelling Wild van water werd samengesteld door gastconservator Maartje van den Heuvel (Universiteit Leiden) en kwam tot stand dankzij steun van Waterrecreatie Nederland. Tot en met zondag 6 november zijn de 150 werken te bekijken in het binnenmuseum. Iedere zaterdag vinden er twee gratis rondleidingen plaats om 13.00 en 14.30 uur. Meer informatie vindt u hieronder en in het vorige bericht over de tentoonstelling.

 

 

Lobke Berkhout herkent haar eigen plezier met water in de tentoonstelling: ‘De combinatie van de audiotour en de verschillende kunstwerken zorgen ervoor dat je eigen fantasie gaat leven.’ Dat juist Lobke een deel van de audiotour insprak was voor haar vanzelfsprekend, ‘Als achtjarig meisje uit een watersportgezin, was Enkhuizen de plek waar vanuit we vele zeiltochten hebben gemaakt en waar ik ook met mijn eerste optimistje voer.’

Maartje van den Heuvel koos het werk van Ellen Davidzon als het campagnebeeld voor de tentoonstelling. ‘Het is heel basaal. Iedereen herkent dit gevoel, als kind spelen aan zee en in de branding. Die positiviteit in kunst is niet heel gewoon, dit is een feelgood tentoonstelling.’

 

 

Geïllustreerd boek Wild van water

In samenwerking met uitgeverij WBOOKS verschijnt bij de tentoonstelling een gelijknamige publicatie, in een Nederlandse en Engelse editie. Naast Maartje van den Heuvel schreven André Groeneveld (Zuiderzeemuseum), Elisabeth Spits (Het Scheepvaartmuseum) en Suzanne Loen en Inge Bobbink (TU Delft) essays waarin zij de kunst en cultuurhistorie van het genieten van water in Nederland belichten. Het gelijknamige boek Wild van water is voor €24,95 te koop in de museumwinkel of online te bestellen via deze link.

Waterrecreatie Nederland

Betrokken, publieke partners in Waterrecreatie Nederland zijn provincies, Unie van Waterschappen, gemeenten en het rijk. Private partners in het bestuur van Waterrecreatie Nederland zijn ANWB, HISWA Vereniging, Platform Waterrecreatie en Sportvisserij Nederland. Gezamenlijk vertegenwoordigen zij meer dan één miljoen georganiseerde en individuele waterrecreanten. Het gaat hierbij om waterrecreatie in de volle breedte: van bijvoorbeeld zeilen tot motorbootvaren, van sportvissen tot kitesurfen en van waterskiën tot sportduiken en kanoën. Bij HISWA Vereniging zijn verder ook zo’n duizend watersportbedrijven (van superjachtbouwers tot en met vaarscholen) actief betrokken in binnen- en buitenland. Deze vertegenwoordigen gezamenlijk twee derde van de omzet en werkgelegenheid in de sector. De totale waterrecreatiesector is goed voor 2,5 miljard euro omzet en biedt 25.000 mensen werk, die op hun beurt voor twee miljoen Nederlanders plezier op en rond het water verzorgen.

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.