De leukste buitenlandse logeeradressen . . . dichtbij in Duitsland!

Even weg van de kaarsrechte Nederlandse polderwegen, wat buitenlandgevoel opsnuiven tussen de glooiende heuvels. Dorpjes met oude vakwerkhuizen kijken, een city trip naar een stad die écht anders is. Het kan makkelijk binnen 1 dag. Maar waarom zou je eigenlijk? Met al die geweldige overnachtingsplekken: fijne hotels, sfeervolle pensions, avontuurlijke kastelen en kloosters, landelijke culinaire geheimen mét slaapgelegenheid, gezinshuisjes en B&B’s op de boerderij? Vaak met prima voorzieningen voor fietsers en wandelaars. Wij zouden zeggen: nog even gezellig blijven, voor nóg zo’n topdag in de Duitse grensstreek!

Schloss Wilkinghege

Schloss Wilkinghege

Het Münsterland bijvoorbeeld

Waar een paar dagen nachtjes slapen al kan voelen als een complete zomervakantie. Hotel Schloss Wilkinghege, met zo’n naam mag je wat verwachten: koninklijk verwend worden. Onze koning en koningin Máxima gingen u dan ook voor. Een slotgracht, eeuwenoude keldergewelven, toprestaurant, voorname ridderzaal, prachtige golfbaan om de hoek. Je zou denken dat zo’n typisch Westfaals waterkasteel in ‘Parklanschaft Münsterland’ op loopafstand van de stad Münster onbetaalbaar zou zijn. Is het niet.

 

 

Culinair Fietsavontuur

De tocht heet ‘Radelmahl’ – onderweg stop je bij 5 verrassende ‘gangen’. Dat kan een leuk restaurant zijn, een picknickplaats of het ‘Melkhüsken’ (met streekproducten, vooral zuivel).

Het is alleen moeilijk dat het vertrekpunt zo aanlokkelijk is: Göckes Haus und Garten in Wettringen, smaakvolle vakantiewoningen in een enorme tuin met een BBQ-veldje, echte steenoven, speelweides en knusse zitprieeltjes. Klein paradijsje dus. Misschien het fietsen nog even uitstellen tot morgen?

 

 

Kookcursus bij de chefkok

Wat een weekend! Comfortabel slapen in een antieke postherberg uit de tijd van Koninkrijk Pruisen, in het mooie Steinfurt. Pittoresk centrum met onder andere Europa’s oudste vrijstaande concertzaal ‘Il Bagno’. Zomaar een paar onderdelen uit het weekendarrangement: ontvangst met ham en Landbier of iets sterkers bij het haardvuur, een makkelijk rondje Münsterland op de fiets, eind van de middag kookworkshop bij topkok en hoteleigenaar Paul Riehemann, daarna genieten van je eigen creatie aan feestelijk gedekte tafels, bij kaarslicht!

Grafschaft Bentheim

Genoeg van standaard voorspelbare hotelkamer? In Kloster Frenswegen in Nordhorn slaap je in de voormalige cellen van kloosterlingen, nu gerieflijk ingericht. Toch herken je de authentieke details nog heel mooi. Fijne plek vol karakter om even goed tot inkeer te komen, want je voelt dat hier tussen de dikke muren en in de besloten kloostertuin eeuwenlang in alle rust is nagedacht en gebeden. Toch even wat indrukken opdoen? Het gezellige Nordhorn met al zijn grachten, kanalen en vaarten is vlakbij, zelfs over het water ben je er zo; het kloosterhotel heeft een eigen aanlegsteiger voor kano’s. Pal aan de routes van het Duits-Nederlandse netwerk met fietsknooppunten. Om u een idee te geven: zo’n 30 km van Almelo en nog geen 20 km van Oldenzaal, over een heerlijke route langs Ootmarsum of Denekamp.

Burghotel Haseluene

Burghotel Haseluene

 

 

Emsland

Je hebt mooie hotels en je hebt heel mooie hotels. Het unieke Burghotel in Hanzestad Haselünne was vorig jaar nog winnaar in het televisieprogramma ‘Mein himmlisches Hotel’. Waarderingscijfer een hemelse 9,3! De chic gedecoreerde hotelsuites in dit statige landhuis hebben allemaal een thema, de Prinsessekamer bijvoorbeeld. Kijk niet op van een fonkelende kroonluchter op je kamer of een hal met trappenhuis zoals je die alleen kent uit documentaires over vorstenhuizen. De monumentale gebouwen met een lange geschiedenis zijn sinds 1979 in bezit van de familie Berentzen, makers van apfelkorn, de ook in Nederland zo beroemde, tarwegestookte appeljenever. Zeker even proeven! En voor de prijs hoef je een overnachting in het Burghotel niet te laten.

Heel andere koek, maar ook bijzonder sympathiek: vakantieboerderij Ferienhof Grewe in Geeste-Dalum. Scandinavische eenvoud in blokhutten met Zweedse namen, ideaal voor een ontspannen nacht na een fietstocht. Een voormalig boerenbedrijf (nog tot 1996 actief) tussen de hoge bomen, in een geweldige omgeving voor actieve vakanties: kanoën, wandelen, en paardrijden. Dit alles in een afwisselend landschap aan de rivier de Ems: bossen, landerijen, heidevelden, de historische stadjes Lingen en Meppen.

Arcona hotel

Arcona hotel

Osnabrücker Land

Liefhebber van design en industrieel erfgoed? Boek dan een paar nachtjes in arcona LIVING OSNABRÜCK – gebouwen in de architectuur van de jaren ’50 en ’60, de tijd van het Duitse ‘Wirtschaftswunder’, de opkomst van de moderne industrie. De kamers en appartementen zijn perfect gerestaureerd in 2015. Overal aanwezig op nostalgische foto’s en posters: de hier in Osnabrück getekende Volkswagen Karmann Ghia uit 1955. Fijnproevers op het gebied van industrieel ontwerp weten dan genoeg: een van de allerfraaiste tweezits sportwagens ooit.

Voor wie moeilijk kiezen kan: Schloss Eggermühlen

Alle voordelen van vakantie op de boerderij, maar dan op een 13e-eeuws kasteel! Ze combineren het hier prachtig: de sfeer van een stoere ridderhofstede, met de natuurbeleving van ‘kamperen bij de boer. Eigenlijk een klein dorpje, met brouwerij, kerkje en pastorie binnen de muren. Buiten: de wandelbossen van het landgoed, tevreden kijkende bio-koeien en gelukkige scharrelkippen, voor het eersteklas eitje bij het ontbijt. Dat is leuk wakker worden!

Kijk voor meer overnachtingsmogelijkheden in de Duitse grensstreek op www.geheimoverdegrens.nl/accommodaties/

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.