Ontdek Eindhoven, Doe de Dommel

In 2016 voor de 7e keer het evenement Doe de Dommel plaats. Ruim 40 bedrijven en instellingen uit Eindhoven organiseren op die dag iets in de nabijheid van de Dommel. Met zijn natuurvriendelijke oevers, nieuwe meanders en mooie parken is het bezoeken van de Dommel, die dwars door Eindhoven loopt, zeker de moeite waard.

Doe de Dommel in Eindhoven

Doe de Dommel in Eindhoven

De Dommel loopt van linksonder tot rechtsboven dwars door Eindhoven. Daarmee is het de belangrijkste waterader van de stad. Doe de Dommel bewijst met haar activiteiten dat de Dommel vele mogelijkheden biedt. Een uitdagende kans voor de toekomst van de stad.

 

 

Een aantal van de activiteiten op een rijtje:

Lichtinstallatie op Karel van Dijkbrug

Toelichting op de lichtinstallatie van Har Hollands op de Karel van Dijkbrug van 11:00 tot 17:00 uur.

Waterschap de Dommel, Locatellistraat

Informatie over de waterhuishouding in en rond Eindhoven

Project Anaki, High Tech Campus

In deze installatie bepalen de bezoekers gezamenlijk het totaalbeeld. Zij kunnen de grenzen van vrijheid aftasten en door Trial & Error (proberen en falen) zo lang mogelijk invloed uit te oefenen om de controle te behouden.

Surface Waves/ Surface Sounds, Edwin van der Heide, Genneper Parken

In het werk ‘Oppervlaktegolven – Oppervlakteklanken’ worden de golven op het water in de Dommel vertaald in geluid. Op vier plekken in het water worden de golven gemeten en sturen toonhoogte veranderingen van zingende tonen.

 

 

Genneper Parken Paviljoen, Genneper Parken

Prachtig teras in mooie tuin, omringd door midgetgolfbanen. Geniet van een kop koffie met huisgemaakte appeltaart, prima lunch of hartige hap. Geopend vanaf 10.30 uur

Genneper Hoeve, Genneper Parken

Zomaar midden in de stad Eindhoven op Landgoed Gennep ligt de Genneper Hoeve. Een stadsboerderij met prachtige roodbonte melkkoeien, een kaasmakerij, kippen, varkens en tuinbouw

Heempark Frater Simon Deltour, Genneper Parken

Heempark Frater Simon Deltour is bij velen bekend als het kleine paradijs aan de Dommel. Hier kunt u een ommetje maken en genieten van de verschillende landschapstypen van de Kempen en de Meierij en de daarbij behorende plantengroei. De graslanden zijn op z’n maand-mei-mooist, met Ereprijs, Echte koekoeksbloem en bloeiende Margrieten! Geopend tussen 12.00 en 16.00 uur.

Overloop – Aart Strootman, Genneper Parken, Watermolen

De rivier De Dommel verbindt België en Nederland. Aart Strootman maakt dit invoelbaar door beide oevers te verbinden met een muziekinstrument dat gevangen in de herhaling niet kan kiezen tussen het volkslied van een van beide landen.

Eindhovense Kano Verenging Beatrix, Genneper Parken / Watermolen

Kom bij ons langs en ervaar de Dommel zelf in alle stilte vanaf het water in een geschikte kano.
We hebben voor elk wat wils beschikbaar, van heerlijk stabiel tot wat uitdagender slank of wendbaar.

Sonate Jheronimo- Rob van Dam, Van Maerlant

Sonate Jheronimo is oorspronkelijk gemaakt voor de Bosch Parade 2013 in Den Bosch.
Het ontwerp is geïnspireerd door een van de wonderlijke wezens uit het Jheronimus Boschschilderij ‘’tuin der lusten”. Nadien zijn de hoorns teruggekomen op water en land voor verschillende gelegenheden.

Kleurrijke Stad – Dommel Picknick, Van Maerlantplantsoen

Jong en oud kan terrecht voor podiumoptredens met muziek, zang en dans van o.a. Art Beat Criminals BWR en Int. Dans. Eindhoven. Het programma biedt ook workshops (djembe en salsa) en andere activiteiten zoals Indische massage en op het gazon is er volop ruimte voor een picknick.

Wim Rensen, Van Maerlantplantsoen

Door middel van het werk tracht de kunstenaar een brug te slaan voor zichzelf en de toeschouwers tussen verleden en heden; zowel macht als betrekkelijkheid uit te beelden. ” Ik probeer een
oergeschiedenisboek te maken als een kringloopverhaal zonder begin en einde. In feite probeer ik mijn eigen omgeving te betekenen. ”

Waterschap de Dommel, Anne Frankplantsoen

The Dude in the Dommel laat zien dat een jongen aan een tafeltje in de rivier meer tot de verbeelding spreekt dan een informatiebord aan de oever.

Stella Maris Waterscouting Eindhoven, Anne Frankplantsoen

Ervaar hoe het is een waterscout te zijn! Stella Maris Waterscouting Eindhoven daagt je uit met onder andere een spannende kano race over de Dommel. Maak een mooie kleurplaat, leer wat schiemannen inhoudt of wordt de winnaar in de bootjes vouw race.

Infinite Loop – Marleen Hartjes, Stadhuis

Alle indrukken samen vormen een nieuw beeld, mijn beeld. De grammofoon speelt de Dommel af. Oneindige groeven van kabbelende golven stromen aan de naald voorbij. ‘Infinite Loop’ oneindige langspeelplaat.

 

 

Pond Radio – Smite en Smits, Van Abbemuseum

De Pond Battery is een buiteninstallatie bestaat uit microbiële brandstofcellen die elektriciteit opwekt uit de bacteriën die in de modder leven. Deze bio‐elektriciteit wordt geïnterpreteerd in live beeld en geluidsstructuren, die op esthetische wijze de onzichtbare activiteit in een rivier zichtbaar en hoorbaar maken.

Kinderroute, Van Abbe Museum

Vanaf nu stel ik me graag voor aan de jongste bezoeker en inwoners van de stad. Beleef mij door te lopen, kijken, horen en doen tijdens een drie kilometer lange kinderroute. Kinderen leren spelenderwijs over Eindhoven en over mijn functies. educatief, ontspannend en interactief… Als je daar niet harder van gaat stromen!

Tipo Tango, Oude refter klooster Mariënhage

In Scala, de prachtige benedenzaal van voormalig klooster Mariënhage, wordt al jaren met passie en toewijding de Argentijnse Tango gedanst. Bezoekers kunnen bij ons op hun gemak zitten, een drankje nemen, wegdommelen bij nostalgische tangoklanken of zelf een dansje wagen.

DAF Museum, Nachtegaallaan

In het DAF Museum valt men van de ene verbazing in de andere. De vindingrijkheid die DAF voertuigen kenmerkt, vanaf 1928 tot heden, zal ook de niet- deskundige bezoeker boeien.

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.