Komen er nog diersoorten bij?

Zijn een chihuahua en een golden retriever twee dieren van dezelfde soort? Hoe ontstaan diersoorten en komen er nog steeds soorten bij? Tijdens de Wakker Worden Lezing in NEMO op zondag 22 mei gaan nieuwsgierige kinderen samen met bioloog Astrid Groot van de Universiteit van Amsterdam op zoek naar de antwoorden. Door middel van proefjes en verhalen van Groot leren ze alles over de aantrekkingskracht tussen mannetjes en vrouwtjes in de dierenwereld.
DD380422

De lezing

Tijdens de interactieve lezing gaat bioloog Astrid Groot eerst in op de vraag wat een diersoort nou eigenlijk is, hoe een soort verschilt van een ras en wat dieren moeten doen om te kunnen overleven en te kunnen voortplanten. “Ik vertel over verschillende hondenrassen en eendensoorten. En over aantrekkingskracht,” zegt Groot enthousiast. Sommige verschillende diersoorten kunnen namelijk met elkaar paren, zoals paarden en ezels. Dan krijg je muildieren. “Maar die muildieren zijn vervolgens onvruchtbaar, dus dan houdt het op. Ook kunnen verschillende eendensoorten met elkaar paren, maar dat doen ze niet. Gewoon omdat ze de andere soort niet sexy vinden.”

 

 

“In de lezing gaan we het ook hebben over hoe variatie doorgegeven wordt van ouder op kind, wat DNA is en wat genen zijn, en hoe je met deze informatie de geschiedenis van veranderingen in diersoorten kan ontdekken,” zegt Groot.

Kinderen tussen de 8 en 12 jaar die altijd al hebben willen weten waarom er zo ontzettend veel diersoorten op aarde zijn en hoe ze zo hebben kunnen ontstaan, kunnen zondag 22 mei deelnemen aan de Wakker Worden Kinderlezing, om 11.00 en 13.00 uur bij NEMO Science Museum in Amsterdam. Reserveer via www.nemosciencemuseum.nl/wakkerwordenlezingen.

 

 

Over Wakker Worden Lezingen

Tijdens de Wakker Worden Kinderlezingreeks in NEMO staat iedere maand een kindervraag centraal. Wetenschappers worden uitgedaagd om tijdens de lezing ook echt een antwoord op deze vraag te geven. De interactieve opzet van de lezing prikkelt de nieuwsgierigheid van de kinderen en stimuleert hen om zelf mee te denken over het antwoord op de vraag. De Wakker Worden Kinderlezingen zijn een samenwerking van NEMO Science Museum en de Universiteit van Amsterdam.

Praktische informatie

De lezingen vinden één keer per maand op zondag plaats en worden twee keer achter elkaar gegeven; om 11.00 en om 13.00 uur. Kosten zijn € 5,- per losse lezing. Voor UvA-medewerkers en hun kinderen, bij bezit van een toegangskaart voor NEMO of een Museumkaart betaalt u € 2,50. Reserveer een plekje en bekijk het volledige programma van 2016 via: http://www.nemosciencemuseum.nl/wakkerwordenlezingen.

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.