Vier 700 jaar Karel IV met deze evenementen in Tsjechië

Het jubileumjaar van Karel IV gaat dit jaar gepaard met diverse tentoonstellingen en evenementen waarvan de meeste zullen plaatsvinden in het voorjaar en in de zomer. Door de vele monumenten die in Praag met Karel IV zijn verbonden vinden in de hoofdstad de meeste events plaats. Maar ook in de rest van Tsjechië wordt er aandacht besteed aan het 700 jarig jubileum van Boheemse koning.
dagmar-veselkova

Tentoonstelling in het Wallenstein Paleis, Praag

Deze tentoonstelling gaat over de invloed van Karel IV door de eeuwen heen in Tsjechië en in het buitenland. Het toont de activiteiten van de monarch en wat zijn visie was tijdens zijn heerschappij.
Geopend: 21 januari t/m 12 jun 2016

 

 

Expositie in de Praagse burcht, Praag

Ter gelegenheid van het 700 jarig jubileum van Karel IV, worden er in de Praagse burcht zeven grote exposities gehouden. De grootste is de expositie genaamd Czech Crown Jewels. Van 15 t/m 29 mei kan men in de Vladislav hal de kroonjuwelen zien uit de tijd van Karel IV. Eén van de belangrijkste juwelen is de prachtige St. Wencesclas kroon. De andere exposities zijn open tot eind september, zoals “The Scepter and the Crown” in de Koninklijke stallen. De andere exposities heten “The Crown of the Kingdom”, “The crown of the Mother of cities”, “The crown in the palm”, “Architecture for the crown” en “A crown without a king”. Allen gaan over Karel IV, over de kroonjuwelen, hoe ze zijn gemaakt en waar de kroonjuwelen werden bewaard tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Data Czec Crown Jewels: 15 t/m 29 mei
Data andere exposities: 15 mei t/m 28 september
zdenek-thoma-st-vituskathedraal

Tentoonstelling in Nationaal Technisch Museum, Praag

Een tentoonstelling over de architectonische bloeiperiode van de veertiende eeuw. Het geeft een weergave van de bouwsector in de tijd van Karel IV. De expositie laat zien welke bouwwerken werden gebouwd gemaakt onder leiding de Boheemse heerser en welke constructies daarvoor nodig waren.
Geopend: 12 mei 2016 t/m 8 januari 2017

 

 

Tentoonstelling in de Wallenstein Rijschool, Praag

De tentoonstelling in de Wallenstein Rijschool in de Praagse Burcht gaat over het leven van Karel IV met de daarbij behorende mythen en legendes. Met meer dan 170 voorwerpen, uit meer dan honderd Europese en Amerikaanse collecties, wordt een beeld geschetst hoe het leven in de tijd van Karel IV eruit zou hebben gezien. Je leert hoe de relatie tussen de keizer en zijn onderdanen was en hoe hij werd gezien door hen. De tentoonstelling wordt mede georganiseerd door de National Galerie in Praag.
Geopend: 15 mei t/m 25 september 2016

Straattheater, wandeltocht en Middeleeuws feest, Karlovy Vary

In de stad Karlovy Vary, vlakbij de Duits grens, worden verschillende evenementen georganiseerd die in het teken staan van Karel IV. Van mei tot en met oktober is er een straattheater met de titel “In de voetstappen van Karel IV”. Op 7 augustus wordt er een wandeltocht georganiseerd in Karlovy Vary. De tocht gaat van Karlovy Vary naar het kasteel Loket en weer terug. In kasteel Loket kwam Karel IV regelmatig voor staatsaangelegenheden en jachtpartijen. Een week later wordt er een Middeleeuws festival georganiseerd gewijd aan de koning bij Kasteel Loket. In september is er een audiovisuele voorstelling, genaamd “Karel IV 700 jaar bij ons”, die deze grote heerser in moderne vorm zal presenteren.

Data straattheater: 18 juni 2016, 8 juli 2016, 13 augustus 2016 en 7 oktober 2016.
Datum wandeltocht: 7 augustus 2016
Data Middeleeuws festival: 13 en 14 augustus 2016
Data audiovisuele voorstelling: 2 en 3 september 2016

libor-svacek-kasteel-loket

Expositie kroonjuwelen in Karlovy Vary

Een unieke tentoonstelling van meesterlijke replica’s van de Tsjechische kroonjuwelen. Bezoekers krijgen de gelegenheid om de Boheemse schatten te bewonderen.
Geopend: 21 september t/m 27 oktober 2016

CZECH CROWN JEWELS

Kroonjuwelen

Tentoonstelling in herdenkingscentrum Lidice, Lidice

Deze expositie in het museum Lidice in de expositieruimte Pod Tribunou, vertelt de geschiedenis van de 14de eeuw, toen Brandenburg en Tangermünde een deel was van het Tsjechische koninkrijk. Het legt de nadruk op de laatste jaren van het leven van de koning en zijn zoon Wenceslas.
Geopend: 7 januari t/m 31 mei 2016

Voor meer informatie over de evenementen ter gelegenheid van het 700 jarig jubileum van de Boheemse koning, kijk op www.charles700.com

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.