Schuif aan tafel bij een archeoloog en laat je vondst verklaren!

Op 22 mei, van 10.00 tot 17.00 uur, wordt de ‘Tussen scherf en schat-dag’ gehouden in het Thermenmuseum in Heerlen. Een team van archeologen en specialisten zit klaar om ‘schatten’ en vondsten te onderzoeken. Ook bezoekers zonder vondsten zijn van harte welkom op deze dag: om een kijkje te nemen en mee te luisteren. Iedereen kan binnenlopen. Het Thermenmuseum is op deze dag gratis toegankelijk.

Het Thermenmseum in Heerlen

Het Thermenmseum in Heerlen

Zelfs een minuscule bodemvondst kan een groots en meeslepend geschiedenisverhaal vertellen. De ‘Tussen scherf en schat’- archeologen lichten toe welke informatie voorwerpen geven. Zij geven geen waardebepaling in geld. Wel geven de archeologen antwoord op de vraag hoe oud een vondst is en of het een bijzondere vondst betreft.

 

ZIE OOK: Beleef Heerlen via de MIJN-Stadswandeling!

 

Het publiek kan vondsten uit alle tijdperken meebrengen: van de prehistorie tot aan de recente geschiedenis. Iedereen met een voorwerp kan aanschuiven bij een archeoloog aan tafel. Er zijn diverse materiaalspecialisten aanwezig, zoals specialisten in aardewerk, metaal, glas, bouwmateriaal en vuursteen.

 

 

Daarnaast geven archeologen om 11.00, 13.00 en 15.00 uur korte presentaties over ‘De betekenis van een archeologische vondst: scherf of schat?’ Natuurlijk zijn ook het Romeins badhuis en de vaste collectie in het Thermenmuseum gratis te bezichtigen.

Selectie van topstukken

Van elke meegebrachte vondst wordt een korte samenvatting en een foto gemaakt. Na afloop van de ‘Tussen scherf en schat’-dag kiezen de archeologen hieruit de mooiste stukken. In overleg met de vinders wordt op een later moment dit jaar een nieuwe expo samengesteld met deze topstukken. Deze stukken worden ook tijdens het nationale archeologiecongres ‘de Reuvensdagen’ getoond, dat in november dit jaar in Heerlen worden gehouden.

 

 

Limburgse bescheidenheid

“Heerlen en Parkstad hebben enorm veel te bieden qua geschiedenis en archeologie. Het is een misschien Limburgs trekje, maar daar doen de meeste inwoners echt te bescheiden over. Met de ‘tussen scherf en schat’-dag beogen wij mensen actief te betrekken bij de archeologische rijkdom in onze regio en zo het bewustzijn hiervan te vergroten,” aldus wethouder cultureel erfgoed, Jordy Clemens.

Organisatie

De organisatie van deze dag is in handen van Gemeente Heerlen en Thermenmuseum in samenwerking met de Archeologische Vereniging Limburg (AVL), sectie archeologie van het Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap (LGOG).

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.