Opening langste treintunnel ter wereld in Zwitserland

Een nieuw meesterwerk in de Zwitserse tunnelbouw: op 1 juni 2016 wordt de langste treintunnel ter wereld geopend. Deze 57 kilometer lange tunnel vornt de nieuwe noord-zuidverbinding door het Gotthardmassief. Reizigers vanuit Centraal-Zwitserland zijn ongeveer 40 minuten sneller in Ticino dan voorheen. Vanaf 11 december 2016 wordt het traject opgenomen in de dienstregeling van de Zwitserse spoorwegen en is het effectief in gebruik.

De Gotthard-Basistunnel. Foto: Hannes Ortlieb

De Gotthard-Basistunnel. Foto: Hannes Ortlieb

Recordbreker

Het is weer een stuk pionierswerk, voor het kleine Zwitserland, voor Europa, voor de hele wereld: 17 jaar na het begin van de werkzaamheden wordt de Gotthard-Basistunnel eind 2016 in gebruik genomen. De spoorwegtunnel is een technisch meesterwerk, dat alle records breekt: 57 kilometer lang en tot 2300 meter diep in de berg. De tunnel verbindt Erstfeld en Bodio in een reis van slechts 20 minuten. Dankzij de grote snelheid blijft er aan beide uiteinden meer tijd over voor vakantiebelevenissen. Het openbaar vervoer in Zwitserland en Europa is met deze baanbrekende vlakspoorlijn door de Alpen van Uri, Graubünden en Ticino niet alleen verbeterd. Tegelijkertijd komen het zuidelijke Ticino en Italië een flink stuk dichter bij de buren in het noorden.

 

ZIE OOK: 7 redenen om naar Zwitserland te gaan in 2016

 

Pionierswerk

De wereld en Europa keken destijds met verbazing toe, hoe het kleine Zwitserland in 1882 de spoorlijn over de Gotthard opende, wat de opmaat vormde voor de economische en toeristische ontwikkeling. Het noorden was door middel van een uniek panoramatraject op slag verbonden met het zuiden – ook toen al een geweldige prestatie. De trein rijdt over 250 bruggen en door zeven keertunnels om van 470 naar 1100 meter hoogte te klimmen en weer af te dalen om het hele Gotthardmassief te doorkruisen. Ook nu nog een lust voor het oog – vooral de legendarische keertunnels die rond de kerk van Wassen in het nauwe Urnertal cirkelen.

 

 

Cadeau voor Europa

Het was een baanbrekende beslissing, toen het Zwitserse volk in 1992 in een openbaar referendum stemde voor de aanleg van de Nieuwe Alpentransversaal (NEAT) en daarmee voor duurzame mobiliteit. Het kernstuk van de Nieuwe Alpentransversaal is de Gotthard-Basistunnel. De tunnel door de Zwitserse Alpen is het project van de eeuw: met zijn 57 kilometer is het de langste spoorwegtunnel van de wereld. Eind 2016, dik 20 jaar later, zullen de eerte treinen in slechts 20 minuten door het Alpenmassief snellen. Taal- en cultuurgebieden van Zwitserland komen daarmee nog dichter bij elkaar. Tegelijkertijd kunnen reizigers uit de buurlanden snel, comfortabel en eenvoudig Ticino of het gebied ten noorden van de Alpen bereiken.
Het spectaculaire bouwproject is niet alleen een bezienswaardigheid op zich, maar ook een middel tot het doel: gasten van dichtbij en ver nog meer tijd ter plekke te gunnen – om Zwitserland te ontdekken. De laatste werkzaamheden aan de langste tunnel van de wereld worden nog uitgevoerd en er worden ook testritten gemaakt. Daarmee komt een einde aan dit bouwproject van internationale omvang – niet minder dan 10 landen waren bij de bouw betrokken. Op 1 juni 2016 wordt de Gotthard-Basistunnel feestelijk geopend. Dan kan de hele wereld zien, wat er vanaf eind 2016 in Zwitserland te bewonderen valt. Vrij baan voor belevenisreizen in het hart van Europa.

 

 

Voor liefhebbers – en ideaal te combineren

Het is nog lang niet voorbij met het historische bergtraject over en door de Gotthard. Dat blijft ook na de ingebruikneming van de Gotthard-Basistunnel net als voorheen te bewonderen. De panoramareis over de Gotthard is en blijft uniek. Het mystieke alpenlandschap, de prachtige vergezichten en de keertunnels zullen de treinreiziger blijven boeien. Voortaan kan de reiziger kiezen of hij het noord-zuid-traject met de moderne vlakspoorlijn wil afleggen of toegeven aan nostalgische gevoelens en op het bergtraject hier en daar een pauze wil inlassen. De beide trajecten zijn goed te combineren en maken het mogelijk de verschillende facetten van het openbaar vervoer in Zwitserland op comfortabele wijze te beleven – zo sla je twee vliegen in één klap. Want een Gotthard-rondreis verbindt vlakspoor-hightech met klassiek rondreizen door de Alpen, heden met verleden, het aangename met het praktische, de massieve binnen- met de unieke bonte buitenwereld. Een fascinerende wereld in het klein, een massief stuk toekomst in het grotere geheel.

Comments are closed.