Slechts 35 procent van de vliegtuigpassagiers claimt bij vertraging

De Europese consument laat veel compensatiegeld liggen door niet te claimen bij vertraging van een vlucht. Naar schatting 65 procent van de vliegtuigpassagiers die in Europa met vertraging te maken krijgen, claimt de vergoeding waar zij wettelijk recht op heeft niet. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van Flight Claim, dat 98 procent van de door haar ingediende claims krijgt toegekend.

Vertraging kan soms best vervelend zijn

Vertraging kan soms best vervelend zijn

Ondanks alle publiciteit is een grote groep consumenten niet of niet goed op de hoogte van de wettelijke rechten van vliegtuigpassagiers bij vertraging. En als men er wel kennis van heeft, ziet men vaak af van een juridische procedure. Dat terwijl ondernemingen als Flight Claim werken op no cure no pay basis. Bij succes rekent Flight Claim 25 procent van het ontvangen bedrag als kosten. Het maximale compensatiebedrag is € 600 per enkele vlucht per persoon, dit is bij een vlucht van meer dan 3.500 km.

 

ZIE OOK: Claimbewustheid onder 65+’ers laag

 

Slapend rijk op vakantie

Vertraging op zowel de heen- als de terugreis gebeurt niet vaak en het komt dan ook maar weinig voor dat reizigers voor beide een claim indienen. Flight Claim heeft dit sinds 2011 zevenmaal aan de hand gehad. In 2013 keerde de organisatie het meeste uit in een dergelijke situatie, € 4.800 aan een gezin van vier personen, het maximale bedrag.

Dit is niet het hoogste bedrag ooit. De claim waarin het meest is uitgekeerd stamt van een jaar geleden, het ging toen om een bedrag van € 10.000 voor een groepsreis!

Vooral prijsvechters – lowcost vliegmaatschappijen – voeren een beleid waarbij de consument wordt ontmoedigd om te claimen. Deze aanbieders komen vaak pas over de brug met de wettelijke vergoeding nadat een juridische procedure wordt ingezet.

 

 

Consumentenbond over Flight Claim

“We onderzochten de gebruiksvriendelijkheid van Flight Claim en vergeleken de prijs met andere aanbieders. Ons oordeel is positief. De service is een handig hulpmiddel bij het claimen van een vergoeding voor een vertraagde vliegreis, waarbij je alleen een fee betaalt bij succes.

Reeds gemaakte vluchten kunnen tot twee jaar terug alsnog worden ingevoerd. Gedupeerde reizigers kunnen zelf een claim indienen bij de luchtvaartmaatschappij, maar dit is vaak een lastig proces. Je kunt er ook voor kiezen het klachtenproces af te laten handelen door een gespecialiseerde partij als Flight Claim.”

 

 

Comments are closed.