Start campagne voor honderden kinderen zonder verblijfsvergunning

Honderden kinderen zijn al meer dan vijf jaar in Nederland zonder verblijfsvergunning. De kinderen leven in grote angst. Angst dat ze teruggestuurd worden naar een land dat ze niet kennen omdat zij hier al jaren wonen, naar school gaan en vriendjes en vriendinnetjes hebben. Vandaag start kinderrechtenorganisatie Defence for Children de campagne en petitie ‘Ik Blijf Hier’. De lancering van de campagne vindt plaats in het tv-programma Pauw.
defence-for-children

Oplossing

Veel mensen denken dat er met de komst van het Kinderpardon in 2013 een oplossing is gekomen voor gewortelde kinderen. Dat is helaas niet waar. 92% van de kinderen die een aanvraag doen voor het Kinderpardon, wordt afgewezen ondanks dat zij al langer dan vijf jaar in Nederland verblijven, nadat zij een verblijfsvergunning hebben aangevraagd. De regels van het Kinderpardon zijn onduidelijk en onrechtvaardig. Ondanks het feit dat bijna 38.000 mensen de petitie tekenden voor een Eerlijk Kinderpardon veranderde er niets. Per jaar komen er honderden gewortelde kinderen bij aan wie een verblijfsvergunning op grond van het Kinderpardon wordt geweigerd. De kinderen en hun rechten moeten weer centraal komen te staan. Uitzetting van gewortelde kinderen is een ernstige schending van de kinderrechten.

 

 

Maryam Al Neema, 16 jaar: “Los van het feit dat het in Irak onveilig is, weet ik helemaal niks van het land. Ik kan de taal niet, dus kan ik daar ook niet naar school en heb ik er helemaal geen toekomst. De IND vindt Irak denk ik niet onveilig genoeg om ons hier te houden, daarom hebben wij een aanvraag gedaan voor het Kinderpardon.”

 

 

Vandaag start Defence for Children een campagne om aandacht te vragen voor deze gewortelde kinderen. Wij roepen op tot een wet en verblijfsrecht voor álle gewortelde kinderen in Nederland. We starten een petitie ‘Ik Blijf Hier’ en hebben voor ieder kind een campagnepagina gemaakt waar actiematerialen kunnen worden gedownload.

 

 

Comments are closed.