Kom je kamperen en wandelen op de Top Trails in Duitsland?

Genieten van het buiten zijn, van de rust en de natuur. Overdag heerlijk wandelen door het prachtige landschap, ´s avonds een kampvuurtje maken en slapen onder een sterrenhemel. Dat kan op een aantal Top Trails, de mooiste langeafstandswandelroutes in Duitsland.
heidschnuckenweg-busenbachtal-luneburger-heide

Wandeltrektocht op de Westerwaldsteig

Vier dagen wandelen van camping naar camping op de Westerwaldsteig en de Greifensteinschleife. Startpunt van de wandeltocht is Herborn, met zijn mooie vakwerkhuizen. Tot de bijzonderheden op de tocht horen de weidse uitzichten vanaf de basalthoogvlaktes, de beklimming van de Fuchskaute, de hoogste berg van het Westerwald, de Nenderother Wasserfall en de burcht in Greifenstein met zijn klokkenmuseum. Een paar campings zijn prachtig gelegen aan een stuwmeer: die aan de Ulmbachtalsperre biedt bovendien knusse, moderne trekkershutten.

 

ZIE OOK: Poffertjes in het Zwarte Woud

 

Slapen in een hangende tent op de Schluchtensteig

Langs de Schluchtensteig in het Zwarte Woud kunnen kampeerders hun tent opzetten op de meest uiteenlopende locaties, zoals bij een ‘Schwarzwald-boerderij’ of brouwerij. Wild kamperen is vanwege het grote aantal beschermde natuurgebieden niet toegestaan. Voor wie zelf geen tent wil meedragen, is het bij SchwarzwaldCamp in Schluchsee moeilijk kiezen: slapen in een boomtent die tussen 3 sparren hangt of in de luxe tipi ‘Chez Alfons’ met een lekker tweepersoonsbed, een muskietennet en een lampje.

schluchtensteig-zwarte-woud-camp-schluchsee-klein

Wandel- en kanotocht op de Altmühltal-Panoramaweg

Wandelaars op de Altmühltal-Panoramaweg kunnen een deel van het traject ook met een kano over de meanderende Altmühl afleggen en zo het landschap uit een heel ander perspectief waarnemen. Verschillende kanoverhuurders zorgen voor het transport van de kano terug naar het beginpunt. Aan de oevers bevindt zich, ver weg van de beschaving, een aantal idyllische aanlegplaatsen waar overnachten is toegestaan. Wie de nacht liever iets comfortabeler doorbrengt, kan op de camping in Beilngries terecht in een oerknus ‘Schlaffass’, een vat om in te slapen.

Westerwald Touristik-Service Fotoshooting 2010

Overnachten in wandelhutten op de Eifelsteig

Voor een weekendje wandelen en genieten van de mooie natuur op de Eifelsteig is bijvoorbeeld Camping Schafbachmühle in Gemünd een goede uitvalsbasis. Je kunt natuurlijk zelf je tent meebrengen, maar het is wel zo gemakkelijk om een comfortabele wandelhut te boeken. De sanitaire voorzieningen zijn hetzelfde als voor de kampeerders. Vanuit de camping kun je etappe 4 richting Einruhr en etappe 5 richting Steinfeld wandelen. Een bijzondere kampeerervaring biedt de pipowagen (die ze hier Schäferwagen noemen) bij Hotel Schneider in de Vulkaaneifel. Gelegen in Daun-Schalkenmehren tussen etappe 11 en 12.

Een wandeltrektocht op de Heidschnuckenweg

Op het middelste deel van de Heidschnuckenweg is het mogelijk een trektocht van camping naar camping te maken. Tussen Schneverdingen en Heidesee liggen 5 etappes langs misschien wel de mooiste plekjes van de Lüneburger Heide. De meeste campings in deze vakantiestreek zijn super-de-luxe en bieden uitstekende faciliteiten. Nog een voordeel: zowel het beginpunt Schneverdingen, als het eindpunt Ferienpark Heidesee (loopafstand naar Bahnhof Underlüß) zijn met de trein bereikbaar.

Goldsteig: genieten van ongerepte natuur

Met zijn 660 km is de Goldsteig de langste wandelroute van Duitsland. De 36 etappes door het Beierse Woud en de Oberpfalz doorkruisen vijf natuurparken en een Nationaal Park. Langs de route liggen ongeveer 70 wandelvriendelijke accommodaties. Een ervan is Knaus Campingpark Lackenhäuser, gelegen aan etappe N21 tussen Haidmühle en Breitenberg. Een uitstekende uitvalsbasis voor de kampeerliefhebber die op zoek is naar uitgestrekte bossen en avontuur.

 

 

Het ruige landschap langs de Harzer-Hexen-Stieg

Granieten rotspartijen, knoestige sparren, geheimzinnige veengebieden en zacht ruisende bergbeekjes laten de wandelaar de hectiek van alledag snel vergeten. Campingliefhebbers kunnen bijvoorbeeld kiezen voor Campingplatz Eulenburg in Osterode. De camping ligt vlakbij het beschermde landschap en is een uitstekende uitvalsbasis voor wandelingen op de Harzer-Hexen-Stieg of de Karstwanderweg. Wandelaars die geen eigen tent hebben, kunnen gebruikmaken van het Heuhotel.

Camping & avontuur op de Weserbergland-Weg

Op de 5e en 6e etappe van de Weserbergland-Weg, tussen Schönhagen en Stadtoldendorf, liggen drie campings. De camping bij Schönhagen ligt naast het ‘Erlebniswald’ met spannende doe-activiteiten en acht boomhutten. Onderweg bieden het Wildpark en Waldmuseum in Neuhaus en het hoogveen Mecklenbruch afwisselende natuurbelevenissen. De camping in Stadtoldendorf ligt naast het grootste Offroadpark van Noord-Duitsland. Hier kunnen liefhebbers van off road rijden hun vaardigheden in een 4-wheel-drive uittesten.

 

 

Grote actieradius dankzij bussen langs Der Hochrhöner

Met zijn meer dan 100 campings en camperplaatsen biedt de Rhön goede mogelijkheden voor een wandel-kampeervakantie. Aangezien veel campings en camperplaatsen in de buurt van bushaltes liggen, is het veelal mogelijk om aan het einde van een wandeldag met het openbaar vervoer terug te reizen. Enkele gemeentes en campings bieden zelfs een speciale wandelbus aan. Rhön Camping Park in Ehrenberg bijvoorbeeld verzorgt in de zomermaanden elke dinsdag en vrijdag een transfer naar verschillende startpunten van wandelingen.

Wandelen tussen de wijnbergen op de Rheinsteig

Midden in het prachtige landschap langs de Rijn tussen Bonn en Wiesbaden liggen verschillende campings, elk met zijn eigen bijzonderheden. De Rheinsteig verloopt grotendeels over de flanken van de heuvels en wijnbergen met uitzicht over de burchten en kastelen en natuurlijk de Rijn. De meeste campings liggen in het dal, met zicht op de rivier. Een welkome afwisseling na een dagje wandelen. Een wijnproeverij mag tijdens een bezoek aan de ‘Romantische Rhein’ niet ontbreken.

Spannende rotsformaties op de Hermannshöhen

Weinig tijd en toe aan een wandelvakantie? Het is maar een uurtje rijden vanaf Enschede naar het romantische vakwerkstadje Tecklenburg. Vanuit Vakantiepark Regenbogen wandelt u de ene dag richting Hörstel. Een bezoekje aan de bizarre rotsformatie Dörenther Klippen mag niet ontbreken. De volgende dag gaat het richting kuuroord Bad Iburg. Geniet van het prachtige uitzicht over het parklandschap van het Münsterland.

Meer informatie over alle 16 Top Trails of Germany: www.toptrails.nl

logo-toptrails

Over de Top Trails of Germany

Top Trails of Germany is een samenwerkingsverband van de mooiste langeafstandswandelroutes van Duitsland, die sinds 2005 gezamenlijk promotie maken. Deze wandelroutes zijn gecertificeerd als ‘Premiumwanderweg’ door het ‘Deutsche Wanderinstitut’ of als ‘Qualitätswanderweg’ door ‘Wanderbares Deutschland’. Dit biedt een garantie voor wandelen op perfect gemarkeerde routes door de mooiste landschappen van Duitsland. Langs de routes liggen hotels en pensions die alles bieden wat een wandelaar belangrijk vindt: van een vroeg ontbijt tot bagagevervoer. De volgende langeafstandswandelpaden zijn bij Top Trails aangesloten: Albsteig, Altmühltal-Panoramaweg, Eifelsteig, Goldsteig, Harzer-Hexen-Stieg, Heidschnuckenweg, Hermannshöhen, Der Hochrhöner, Kammweg Erzgebirge-Vogtland, Rheinsteig, Rothaarsteig, Saar-Hunsrück-Steig, Schluchtensteig, Weserbergland-Weg, Westerwald-Steig, Westweg.

Comments are closed.