Poffertjes in het Zwarte Woud

In Europa-Park gaan bezoekers op reis door veertien verschillende Europese landen. Niet alleen door de architectuur van de gebouwen en de decors wanen zij zich telkens in een ander land, ook het culinaire aanbod draagt daar zeker aan bij. Vanaf 2016 kan men in het Hollandse themagebied ook terecht voor poffertjes. Studenten van NHTV uit Breda ontwikkelden de eerste ideeën voor dit restaurant.

Poffertjes in het Zwarte Woud

Poffertjes in het Zwarte Woud

Een culinaire reis

Europa beleven betekent in Duitslands grootste attractiepark ook dat bezoekers moeten kunnen genieten van het typische eten en drinken uit de gepresenteerde landen. Zo serveert men bijvoorbeeld in Spanje tapas en paella, in Zwitserland raclette, in Scandinavië visgerechten, in Griekenland gyros en moussaka, in Oostenrijk ‘Kaiserschmarrn’ met ‘Zwetschgenkompott’ en in Engeland ‘fish and chips’. Vanaf het seizoen 2016 kunnen bezoekers ook genieten van een typisch deeggerecht van Nederlandse bodem: poffertjes. In het Hollandse themagebied is daarvoor de afgelopen maanden poffertjesrestaurant “het Molencafé” gebouwd. Het restaurant is al in bedrijf maar zal op 2 mei officieel geopend worden.

 

ZIE OOK: Bezoek Ierland in het Europa Park

 

Extra Nederlands tintje

De nieuwe aanwinst kent nog een extra Nederlands tintje, want studenten van de studierichting Attractions and Theme Park Management uit Breda hebben hiervoor de eerste ideeën geleverd. 6 studenten werkten 20 weken aan de minor-opdracht om een belevingsvol horeca-punt met ‘live cooking’ te ontwikkelen. Klaus Hoven, docent van deze attractiepark-specialisatie: “Tot voor kort werden er in dit parkdeel crêpes verkocht. Studenten kwamen met het voorstel om poffertjes te gaan verkopen. Dat zou de Holland-beleving sterk verbeteren. Ze maakten een plan en mochten dit eind 2014 aan de directie van Europa-Park presenteren. Hun uitvoerige plan oogstte veel lof. Het is helemaal geweldig dat hun ideeën nu zijn gebruikt”. Attractions and Theme Park Management is een driejarige studierichting van NHTV Breda en als opleidingsvariant uniek in de wereld.

 

 

Holland in het Zwarte Woud

In “Holland” bevinden zich o.a. de darkride “Piraten van Batavia”, ronddraaiende “Koffiekopjes”, koggemolen “Vliegende Hollanders” botsautootjes en een ballenbak. Hier heeft “het Molencafé” een plaatsje gekregen in de voormalige ‘Dorpskroeg’ en aanpalende speelhal. Een (Nederlandse) ontwerper van Europa-Park heeft de plannen van de studenten aangepast en verder uitgewerkt. Het exterieur kent typische groene houten gevels terwijl het restaurant met een potkachel en bijpassende tegeltjes een echt Hollands sfeertje oproept. Op het voorterrein staat een dorpspomp en een loket maakt buitenverkoop mogelijk. Binnen kan men zien hoe de poffertjes op de bakplaat bereid worden. Om goede poffertjes te kunnen bakken hebben de medewerkers afgelopen weken nog een cursus van een Nederlandse poffertjesbakker gehad.

 

 

Invloed op Indonesische keuken

Een leuk detail is dat verderop in het Nederlandse themagebied nog een wokrestaurant zit. Het zijn immers de Nederlanders die de Indonesische keuken naar Europa hebben gebracht. Omgekeerd hebben de Nederlandse poffertjes invloed gehad op de Indonesische keuken: de ‘kue cubit’ is afgeleid van het poffertje.

Grootste horecabedrijf in Duitsland

Europa-Park is het grootste horecabedrijf op één locatie in Duitsland. In de food & beverage- afdeling zijn 950 medewerkers werkzaam in zo’n 70 restaurants en andere verkooppunten met in totaal 10.000 zitplaatsen. Jaarlijks wordt o.a. 421 ton friet verkocht, 59.000 porties raclette en 123.000 broodjes vis. Veel producten komen uit de regio en duurzaamheid en kwaliteit zijn belangrijke kernwaarden. Europa-Park is nog steeds het eerste en enige park ter wereld met een restaurant met een Michelin-onderscheiding. Het ‘fine dining’-restaurant van hotel “Bell Rock” heeft intussen de tweede Michelinster ontvangen.

Comments are closed.