Veel waardering bij opening ToerismePoort Klok & Peel

Met het wegtrekken van een doek over een routebord is donderdagmiddag ToerismePoort Klok & Peel officieel geopend. De openingshandeling aan de Ostaderstraat in Asten werd verricht door burgemeester Hubert Vos van de gemeente Asten en Roël Hoppezak, wethouder Gemert-Bakel en voorzitter van Platform Economie De Peel. Tijdens de opening en het voorafgaand symposium klonk veel waardering voor het initiatief van Museum Klok & Peel.

Opening Toerismepoort in museum Klok en Peel

Opening Toerismepoort in museum Klok en Peel

De ToerismePoort is een nieuw toeristisch concept dat nu voor het Brabantse deel van De Peel is gelanceerd. Het is in de eerste plaats een fysiek start- en knooppunt in en rond Museum Klok & Peel in Asten, van waaruit toeristen alle natuur- en cultuurhistorische verhalen, collecties en bezienswaardigheden in de Brabantse Peel kunnen ontdekken. Het museum biedt hiervoor de toeristische voorzieningen en papieren en digitale informatiemiddelen. ToerismePoort is echter vooral een aanpak die alle musea, instellingen en educatiecentra op het gebied van natuur en cultuur in een regio met elkaar verbindt. Doordat alle verhalen op één plek samenkomen, kan het complete verhaal over De Peel worden verteld.

 

ZIE OOK: Lezing over klokken in gedichten, verhalen, poëzie en sagen

 

Vrijetijdseconomie

Het vertellen van één verhaal op een eigentijdse manier geeft een grote impuls aan de vrijetijdseconomie. Daarom is ToerismePoort een format dat ook in andere Brabantse regio’s kan worden geïmplementeerd. Dat vonden ook de sprekers tijdens het symposium ‘De Peel als culturele biotoop’, dat aan de opening van de ToerismePoort voorafging. ‘De Peel is een van de parels die we in Brabant meer moeten laten zien. De toerist van nu verwacht een totaalbeleving. Daarom is het goed dat een regio zich als één geheel verbindt en presenteert. Het is fantastisch dat deze ambitie met ToerismePoort Klok & Peel op de kaart is gezet’, aldus directeur Heleen Huisjes van Visit Brabant. Zij ondersteunt dan ook de roep voor de financiering van professionele menskracht die een dergelijk initiatief nodig heeft, wat ook door Joep Baartmans-van den Boogaart, voormalig gedeputeerde cultuur van de Provincie Noord-Brabant, werd bepleit: ‘Museum Klok & Peel bewijst al jaren dat het met zeer weinig geld, een kleine staf en een groot collectief van vrijwilligers en mensen van Atlant Groep enorm veel tot stand weet te brengen. Hierbij verdient ook de financiële trouw van de gemeente Asten een compliment. Maar om een initiatief als ToerismePoort toekomstbestendig te maken zijn meer vaste krachten nodig bij het museum als spil van het totaalconcept. Zeker ook met het oog op de twee expertisecentra Centrum voor Peelstudies en Singing Bronze Foundation, waar Museum Klok & Peel momenteel aan werkt. De provincie zou de middelen moeten kunnen vinden om hieraan hetzelfde bij te dragen als de gemeente Asten. Het wordt tijd dat het museum krijgt wat het verdient’, aldus Baartmans-van den Boogaart.

 

 

Nieuwe tentoonstelling

Na de opening van de ToerismePoort onthulde Museum Klok & Peel ook de nieuwe levende tentoonstelling ‘De Peel, een mysterie’. De expositie verbindt de natuur- en cultuurhistorische verhalen in De Peel met elkaar en is hiermee een exponent van de verbindingen die de ToerismePoort in de Peelregio legt. De tentoonstelling is voor toeristen de beste eerste kennismaking met het gebied en bevat ook een spannende ontdekkingsreis door De Peel voor kinderen, met onder andere het lopen op veenmos en het volgen van dwaallichtjes.

 

 

Comments are closed.