Ontdek de Krimpenerwaard te fiets of te voet

Fietsen of wandelen in de Krimpenerwaard, het oer-Hollandse groene veenweidelandschap, waar de koeien nog gewoon in de wei staan en waar fietsers en wandelaars genieten van rust en ruimte. Naast weidelandschap en natuur, zijn in de Krimpenerwaard ook mooie dorpjes en gezellige stadjes te vinden. Kortom, u vindt er alles voor een heerlijk dagje uit of een korte vakantie in eigen land.

Op ontdekking in de Krimpenerwaard

Op ontdekking in de Krimpenerwaard

De Krimpenerwaard is een ‘eiland’ in het Groene Hart, een groene oase in het midden van de Randstad, gelegen tussen de steden Rotterdam en Gouda. De rivieren de Lek, de Vlist en de Hollandse IJssel vormen de grens van de Krimpenerwaard. Metershoge rivierdijken en stenen kades beschermen de gemeente Krimpen aan den IJssel en de gemeente de Krimpenerwaard, met de kernen Berkenwoude, Bergambacht, Ammerstol, Lekkerkerk, Krimpen aan de Lek, Ouderkerk aan den IJssel, Gouderak, Haastrecht, Vlist, Stolwijk en Schoonhoven.

 

ZIE OOK: Op ontdekking in de Krimpenerwaard

 

Wandel- en fietsknooppunten

Het maakt niet uit of u fietst of wandelt, wie de Krimpenerwaard verkent, heeft het gevoel in een levensgroot en prachtig schilderij te zijn. De wandel- en fietsknooppunten maken het eenvoudig om uw tocht te plannen en zelf uw startpunt te kiezen. Er is meer dan 200 km aan routes uitgezet op verharde en onverharde paden. De bus, auto of fiets brengt u naar het startpunt van uw wandeling of fietstocht. En natuurlijk is er volop gelegenheid om onderweg te genieten van een heerlijk(e) lunch of diner, in een van de vele restaurantjes in de dorpen of aan het water. Of verwen uzelf met een aangeklede koffie bij een van de bakkers. Op www.uitindewaard.nl staan alle routes en knooppuntenkaarten en heeft uw geen eigen fiets (mee)? Op deze website staan ook alle fietsverhuurders van de Krimpenerwaard.

 

 

Lekker uitwaaien: KoeKaasRoute

Goudse boerenkazen, wie kent ze niet? Deze prachtige ronde kazen die in Gouda worden verhandeld, komen grotendeels van de vele kaasboerderijen in de Krimpenerwaard. Volg fietsend de KoeKaasRoute, over historische wegen via de weilanden en (kaas)boerderijen. De eigenaren van deze bedrijven ontvangen u graag. “We komen net van een kaasboerderij, waar de boer ons liet zien hoe ze kaas maken”, vertelt Lenie de Vries enthousiast. “En daarna zijn we naar een geitenboerderij geweest, met wel zeshonderd geiten. Wat een gemekker! Ze maken daar geitenkaas, -melk, -yoghurt en feta. Natuurlijk mochten we overal van proeven, heerlijk. En kijk, we hebben heerlijke kazen gekocht. Kunnen we thuis nog nagenieten van vandaag.”

 

 

Natuur dichtbij

Wie rust en natuur zoekt, is in de Krimpenerwaard op de juiste plek. Want wat is er leuker dan wandelend al het moois te ontdekken, midden in de natuur? De vele wandelpaden verbinden de natuur met de gezellige dorpen van de Krimpenerwaard. De routes variëren van een ommetje in de buurt tot natuurroutes met informatie over planten en vogels die u tegenkomt. “Welk seizoen we hier ook wandelen, er is altijd veel moois te zien”, zegt Maarten Vonk, die samen met zijn gezin de vogelplasroute vlakbij Haastrecht wandelt. “Vorig jaar waren we hier toen de koeien dansend en springend de wei ingingen, na de winter. Prachtig was dat. Nu zijn we op de uitkijk voor broedende weidevogels. Daarom heb ik de kinderen gezegd dat ze stilletjes moeten lopen, want we mogen de vogels niet storen.”

Overnachten in de Krimpenerwaard

Op uw gemak de Krimpenerwaard ook de volgende dag ontdekken? Sluit de dag af met een overnachting in de gezellige dorpjes en steden in hotels, B&B’s of op een van de campings, waar u ook met uw camper terecht kunt. Wat is uw favoriete uitzicht bij het wakker worden? Een wei met koeien? Een rivier met boten? Of een rustig straatje in een gezellige dorp of stad zoals bijvoorbeeld zilverstad Schoonhoven?

Comments are closed.