Dé eerste blikvanger van de Nationale Museumweek 2016 in Utrecht

De Gouden replica van De Hondekop, het bekendste treinstel van Nederland, is aangekomen op het Domplein te Utrecht. Woensdagavond laat is het megatransport met een “lichte vertraging” door het centrum van Utrecht naar De Dom gereden. Dit ter ere van de opening van de Nationale Museumweek 2016. De onthulling van de Mat54, die in de volksmond al snel “Hondekop” werd genoemd, was vanochtend op het Domplein, te Utrecht om 11.00 uur.

transport-gouden-hondekop-centrum-utrecht-2

Het treinstel reed op een grote oplegger dwars door de vaak wel erg nauwe straatjes van de Utrechtse binnenstad. Dit gebeurde onder toeziend oog van “verteller” Jeroen Nieuwenhuize (538 radiopresentator en erkend treinenkenner) en enkele echte treinliefhebbers en verbaasde omstanders. De komst van de ‘Mat54’ baarde aan het einde van de jaren 50 veel opzien. Door zijn robuuste vorm zag hij er anders uit dan de daarvoor gebruikelijke stroomlijnmodellen. In de jaren 70 was de ‘Hondekop’ de belangrijkste trein van het intercitynetwerk. Hoewel hij in 1996 uit dienst wordt genomen, rijdt de trein nog steeds voor Het Spoorwegmuseum.

 

ZIE OOK: Het Griekenlandgevoel in Utrecht

 

Met de onthulling op het Domplein van de gouden ‘Mat54’ oftewel ‘Hondekop’ start ook de tweede Nationale Museumweek. Passanten zullen vanaf 15 april drie dagen lang verrast worden met de grote, gouden trein waarvan het origineel het hele jaar in het Spoorwegmuseum te zien is. De ‘Hondekop’ had de uitgesproken voorkeur van de Museumkaarthouders die dit jaar het eerste Gouden Pronkstuk mochten kiezen. Dit pronkstuk won met een overtuigende meerderheid (58% van de 30.000 stemmen). In een Gouden Gesprek bevragen Klaas van Kruistum en 50 basisscholieren vrijdag DJ Jeroen Nieuwenhuize op zijn voorliefde voor treinen en ontdekken ze de betekenis en waarde van de ‘Hondekop’ en andere museumschatten.

transport-gouden-hondekop-centrum-utrecht

transport-gouden-hondekop-vertrek-spoorwegmuseum

Tijdens de tweede Nationale Museumweek die plaats vindt van 16 – 24 april 2016, staat heel Nederland in het teken van onze musea, onze kunst en ons erfgoed. 500 musea plaatsen gedurende deze week hun pronkstukken in de schijnwerpers. Vijf ervan worden opgeblazen tot indrukwekkende en confronterende grootte waardoor niemand meer om “Ons Echte Goud” heen kan. Op maandag 18 april in Kampen (Drinkhoorn van het Sint Anna- of Rijnschippersgilde), dinsdag de 19de in Middelburg (Eva), woensdag de 20ste in Leeuwarden (Zwaard van Grutte Pier) en donderdag 21 april in Maastricht (Mosasaurus) zijn de andere onthullingen.

 

 

Over de Nationale Museumweek

De Nationale Museumweek is een initiatief van de Museumvereniging, de brancheorganisatie voor musea in Nederland. De vereniging wil zo veel mogelijk inwoners van Nederland kennis laten maken met prachtige museumcollecties door hen te confronteren, te verrassen, te inspireren met onze kunst en ons erfgoed, met ons aller museumschatten: ons échte goud! Het beoogde resultaat is een sterkere reputatie van musea en meer waardering voor museale collecties bij het grote publiek. De Nationale Museumweek wordt mede mogelijk gemaakt door de deelnemers van de BankGiro Loterij.

 

 

Comments are closed.