Negen op de tien zakenreizigers hebben last van reisstress

Een zakenreis brengt veel voordelen en kansen met zich mee, zoals het ontdekken van nieuwe plekken en culturen. Onderzoek van Booking.com onder zakenreizigers toont aan dat er ook een keerzijde van de medaille is. Zakenreizigers hebben te maken met een scala aan scenario’s waar ze zich zorgen over maken. Volgens 36% van de zakenreizigers is de kans op het missen van een vlucht of trein de grootste oorzaak van stress.

Heeft deze zakenvrouw last van reisstress?

Heeft deze zakenvrouw last van reisstress?

Groot onderzoek

Booking.com vroeg ruim 4.500 zakenreizigers uit acht verschillende landen naar hun reiservaringen. Uit de resultaten blijkt dat een derde positief is over het maken van zakenreizen (38%), maar dat maarliefst negen op de tien (93%) last hebben van reisstress met de logistieke aspecten van de reis als grooste stressfactor. De combinatie van het vooraf plannen van de reis, boeken van accommodatie, regelen van vervoer, managen van uitgaven en facturen, de weg weten te vinden op de plaats van bestemming en tenslotte het gebrek aan slaap, zorgt voor stress bij zakenreizigers.

 

ZIE OOK: Culturele etiquettemissers kosten het zakenleven veel geld

 

Luchthavenstress

Voor veel vakantiegangers is de tijd die ze op een luchthaven doorbrengen het begin van het reisplezier, maar voor internationale zakenreizigers zijn luchthavens juist de grootste bron van ongemak.

  • 47% van de respondenten geven aan dat vertraagde en geannuleerde vluchten het hoogst scoren op de lijst van ergernissen van internationale zakenreizigers
  • Jetlag (35%) en wachttijden bij de douane (34%) scoren ook hoog. Dit geldt voor de hele groep van ondervraagde zakenreizigers, maar uit de cijfers blijkt dat Duitse zakenreizigers een hekel hebben aan rijen bij de douane (42%). Chinese zakenreizigers kunnen hier meer begrip voor opbrengen, want slechts 20% beschouwt het als één van de minst aangename aspecten van het reizen voor zaken

Gespannen aankomst

De aankomst op een buitenlandse bestemming is voor vakantiegangers vaak reden voor een jubelstemming. Echter kan dit voor zakenreizigers een heel ander verhaal zijn.

  • Uit het onderzoek blijkt dat de zorgen niet ophouden bij de luchthaven, want één op de vier respondenten (26%) maakt zich bij aankomst zorgen over de taalbarrière
  • Eén op de vijf zakenreizigers wordt onzeker van de onbekende omgeving (20%) en culturele verschillen (17%). Reizigers uit Japan zijn het meest bezorgd over de taalbarrière. Bijna de helft (45%) geeft aan dat het een oorzaak is van stress. Zakenreizigers uit China zijn dan misschien wel relaxed als het aankomt op lange wachtrijen op vliegvelden, ze maken zich meer dan andere nationaliteiten zorgen over culturele verschillen in het land dat ze bezoeken (37%).

Alleen op reis

Zakenreizen kunnen spannend zijn en nieuwe kansen bieden, maar de eenzaamheid is soms groot en 34% van de respondente geven aan dat ze hun familie, vrienden en thuis missen. Eén op de drie (33%) zegt dat ze de accommodatie met een collega zouden delen, als ze daarmee bevriend zouden zijn. Chinese zakenreizigers staan het meest open voor het delen van een kamer met een collega tijdens een zakenreis. Slechts 8% geeft aan dat dit volkomen onacceptabel zou zijn. De meeste weerstand tegen dit idee wordt onder Japanse zakenreizigers gevonden. Meer dan de helft van deze groep (57%) vindt het volkomen onacceptabel.

 

 

Ripsy Bandourian, Director Product Development van Booking.com Business zegt: “Reizen voor je werk heeft veel voordelen, zoals de kans om kennis te maken met nieuwe culturen, je eigen horizon verbreden en de mogelijkheid om collega’s face-to-face te spreken. De logistiek van het zakenreizen kan echter roet in het eten gooien. Wachtrijen op luchthavens, vertraagde vluchten, gebrek aan huiselijk comfort en gebrek aan tijd voor jezelf. Dat alles kan bijdragen aan een onnodig gevoel van stress. Booking.com Business biedt een zeer gebruiksvriendelijke manier om accommodaties te boeken, compleet met essentiële informatie, zoals vergaderfaciliteiten, gratis wifi, topklasse ontbijt en helpt daarmee om de stress en zorgen te verminderen.”

 

 

Comments are closed.