Deze tentoonstellingen mag je dit voorjaar niet missen in Duitsland

De Britse beeldhouwer Tony Cragg wordt dit voorjaar geëerd met een retrospectief in Wuppertal. In Münster is een tentoonstelling over vier eeuwen Japanse lakkunst voor de export naar Europa te zien. De visie van acht kunstenaars op de natuur staat centraal in Oldenburg.

Beeld bij Overbrugging van Oost naar West – Vier eeuwen  Japanse export lakkunst  Namban-kabinet Hout, zwart lak, gedecoreerd  met goudpoederstrooisel (maki-e) en ingelegd  met Haliotis parelmoer Japan, rond 1620 (Edo-Zeit) © Museum für Lackkunst, Münster

Namban-kabinet Hout, zwart lak, gedecoreerd
met goudpoederstrooisel (maki-e) en ingelegd
met Haliotis parelmoer Japan, rond 1620 (Edo-Zeit)
© Museum für Lackkunst, Münster

Overbrugging van Oost naar West – Vier eeuwen  Japanse export lakkunst

De tentoonstelling is gewijd aan objecten die in Japan speciaal voor de Europese markt zijn vervaardigd. Deze objecten onderscheiden zich door een eigen stijlontwikkeling in vergelijking met lak objecten voor binnenlandse afnemers. Met hun karakteristieke vormgeving en decors kunnen ze worden beschouwd als een verbindende schakel tussen de cultuur van Oost-Azië en die van Europa. De vormen en functies van de objecten zijn aangepast aan Europese behoeften; de vormgeving sluit aan bij modellen van de Europese opdrachtgevers. Aan de hand van zowel objecten uit de eigen collectie als ook bruiklenen uit openbare en privécollecties wordt een overzicht gepresenteerd van drie eeuwen, dat in gecomprimeerde vorm de stilistische ontwikkeling van de voor de export bestemde lakkunst laat zien.

10 april t/m 3 juli | Museum für Lackkunst in Münster

 

ZIE OOK: Ontdek waarom er meer Nederlanders naar Duitsland gingen in 2015

 

Tony Cragg – Retrospectief

Het Von der Heydt-Museum in Wuppertal eert de belangrijkste hedendaagse Britse beeldhouwer Tony Cragg (geb. 1949) met het eerste omvangrijke retrospectief. De tentoonstelling geeft een overzicht van zijn gehele oeuvre – van werken uit Craggs studietijd tot recent werk uit 2015. De kunstenaar toont sculpturen, tekeningen en grafiek, en ook werken die nog nooit zijn geëxposeerd. Kenmerkend voor Cragg is de diversiteit aan materialen (o.a. plastic, glas, fotografie, grafiek, tekening, aquarel, brons, gips, edelstaal). Een ander zwaartepunt vormen de reeksen van werken die onderzoeken hoe natuurlijke en kunstmatige vormen en structuren zich tot elkaar verhouden. Parallel aan de tentoonstelling zijn in het beeldenpark Waldfrieden in Wuppertal grote buitensculpturen te zien.

19 april t/m 14 augustus 2016 | Von der Heydt-Museum – Wuppertal

Beeld bij Tony Cragg  Tony Cragg, Caught Dreaming, 2006 – Brons © VG Bild-Kunst, Bonn 2015  Foto: Michael Richter

Tony Cragg, Caught Dreaming, 2006 – Brons
© VG Bild-Kunst, Bonn 2015
Foto: Michael Richter

Wildlife Art. Kunstenaars zien de natuur

De tentoonstelling presenteert de visie van acht Europese schilders en beeldhouwers op de natuur. Hun modellen zijn wilde dieren. Deze vinden ze in de Afrikaanse savannen, het ijzige Noordpoolgebied, de Australische wildernis of het Europese landschap. Soms zijn de kunstwerken gedetailleerde, bijna levensechte afbeeldingen van de dieren, soms tonen ze het hyperrealistische beeld van een perfecte natuur. Andere, abstractere uitbeeldingen zijn vertegenwoordigd in de vorm van dynamische sculpturen en losjes geschilderde aquarellen. Weer andere kunstwerken benaderen het onderwerp op een poëtische of bijna surrealistische manier.


30 april t/m 18 september 2016 | Landesmuseum Natur und Mensch – Oldenburg

  Beeld bij Wildlife  Carl Brenders, Beachcomber  © Carl Brenders

Carl Brenders, Beachcomber
© Carl Brenders

Kijk voor meer interessante tentoonstellingen in Duitsland op www.tentoonstellingen-duitsland.nl.

 

 

Comments are closed.