Tsjechië is het vakantieland voor kinderen

Op zoek naar een leuke en verrassende vakantiebestemming met de familie? Wat dacht je van Tsjechië! Er zijn kastelen, spannende wandelingen, attractieparken, dierentuinen en je kan er kanoën, paardrijden of grotten bezoeken. Naast diverse activiteiten voor jong en oud, zijn er vele accommodatiemogelijkheden, is het goedkoop en heeft Tsjechië een aangenaam klimaat. Onze tips van de leukste familie-uitjes in de regio’s.
tsjechie-wandelen-kinderen-foto-czech-tourism

Zuid-Bohemen; kastelen, bossen en meren

Het zuidwestelijke deel van Tsjechië, genaamd Zuid-Bohemen, is een aantrekkelijke regio voor familievakanties. Het is een regio met bossen, slingerende rivieren en burchten en kastelen. Bezoek het rode waterslot Červená Lhota, het prinsessenkasteel Hluboka of de burcht Strakonice. Kinderen kunnen bij veel Tsjechische kastelen leren boogschieten of een riddergevecht of andere voorstellingen zien. Het Lipno meer is dé plek voor wateractiviteiten. Je kan er zwemmen, een bootje huren en vanaf het boomkroonpad de omgeving bewonderen en naar beneden glijden. Het Lipno Bike Park is een avontuurlijk downhill mountainbikepark, met zowel een rustige als extreme route. In Zuid-Bohemen zijn er veel accommodatiemogelijkheden te vinden, van campings tot vakantiehuisjes. Het bungalowpark Landal Marina Lipno heeft een groot aanbod aan bungalows en vakantiehuizen.

 

ZIE OOK: Als een Tsjech iets goed kan, is het wijn maken

 

West-Bohemen; planetarium en vlinders

In de stad Plzen ligt het Techmania Science Center, hier is tevens het grootste 3D Planetarium van Tsjechië gevestigd. Kinderen leren op een interactieve manier over het heelal, astrologie, wiskunde en natuurkunde. Een ander leuk uitstapje is naar de vlinderboerderij. Op twee kilometer afstand van het kuuroord Frantiskovy Lazne is een uitgebreide vlindercollectie en een vlinderfokkerij waar de kleurige vlinders rond vliegen in een tropische broeikas.

Praag; attractieparken en boottochtjes

Praag met kinderen kan prima! Het is een schitterende stad en ook voor kinderen heel boeiend. De vele kunstenaars en straatartiesten maken het nog een tikkeltje interessanter. Bewonder ook de hoofdstad van bovenaf. Dit kan vanaf de Petřín heuvel waar je met een treintje kan komen. Op de heuvel staat een kleine versie van de Eiffeltoren, die beklommen kan worden en is er een spiegel-labyrint. Op de Vltava zijn er diverse boottochtjes, maar waterfietsen kan ook. Er zijn zelfs waterfietsen in de vorm van auto’s en zwanen.

tsjechie-kinderen-foto-czech-tourism

Een aanrader is om de Praagse dierentuin te bezoeken. Deze staat op nummer vier van beste dierentuin ter wereld. Voor kinderen die dino’s interessant vinden is het DinoPark op het dak van Harfa winkelcentrum een leuk idee. In het zuiden van Praag ligt het grootste aquapark van Midden-Europa: Aquapalace Prague. Glijbanen, stroomversnellingen, jacuzzi’s en binnen- en buitenzwembaden bieden voor het hele gezin volop waterpret.

Noord-Bohemen; dierentuinen en wetenschap

Ga op safari in de dierentuin Dvůr Králové. Het heeft de grootste collectie Afrikaanse dieren van Europa. Liberec Zoo is één van de oudste dierentuinen van Tsjechië. Hier is de bijzondere witte Bengaalse tijger te zien. In Liberec is ook het iQpark gevestigd, vergelijkbaar met NEMO in Amsterdam. Op een interactieve manier leren kinderen hoe parfum gemaakt wordt, hoe robots werken, waarom je tanden hebt etc. Er is ook een planetarium.

 

 

Het Reuzengebergte; klimmen, klauteren en vies worden

Het Reuzengebergte, in het noorden van Tsjechië aan de grens van Polen, is ideaal voor wie op avontuur wil gaan. Wandelroutes voeren langs watervallen en naar de top van de hoogste Tsjechische berg, de Snezka (1602 m). Andere stoere activiteiten zijn mountainbiken, raften, rodelen en paardrijden. Erg leuk is het klim- en klauterpark in Harrachov, waar je tevens een 9 meter hoge klimwand kan beklimmen.

Oost-Bohemen; verstoppertje spelen en paardrijden

Het natuurreservaat Toulovcovy maštale is een schitterend natuurgebied. Door de rotsen en vele boomwortels is het avontuurlijk wandelen hier. Hetzelfde geldt voor het natuurpark Adrspach waar diverse rotsformaties zijn te bewonderen. Bij het stuwmeer bij Seč kun je heerlijk zwemmen en bootjes of waterfietsen huren. Oost-Bohemen is een populaire regio om paard te rijden. In Kladruby nad Labem ligt de nationale paardenfokkerij. Deze paardenfokkerij is één van de oudste ter wereld. Geniet van een ritje met een koets of ga mee met de rondleiding.

 

 

Moravië; grotten en het Wilde Westen

De Moravische Karst is bekend vanwege haar grotten. De druipsteengrotten zijn te bezoeken en per bootje vaar je over de ondergrondse meren. In de steden Boskovice of Šiklův mlýn herleef je het Wilde Westen. In de pretparken is een waar dorp uit het Wilde Westen nagebouwd en zijn er shows en attracties. In Šiklův mlýn is er ook een groot zwembad. Het grootste en oudste openluchtmuseum van Centraal-Europa is te vinden in het dorp Rožnov pod Radhoštěm. In de zomer vinden in dit museumdorp demonstraties plaats van oude ambachten, dansen en folklore.

Comments are closed.