Beleef de drie materiaalmeesters in Zuid-Limburg

Ludwig Mies van der Rohe, Les Deux Garçons en Ferran Adrià staan tot 6 juni centraal in drie internationale exposities in Maastricht en Heerlen. Hun werk is aanstekelijk en ambachtelijk. We zien, proeven en voelen hun creatieve en innovatieve kracht in monumenten van glas en staal, sculpturen met geprepareerde dieren en moleculaire gastronomie.
pure-museum-vrijthof

Material Masters

Onder de noemer ‘Material Masters’ brengen SCHUNCK*, Museum aan het Vrijthof en Marres de drie exposities onder de aandacht. Daarbij worden ze ondersteund door de regionale VVV’s. Deze zien in deze gezamenlijke promotie een extra mogelijkheid om cultuurliefhebbers uit Nederland, België en Duitsland te verleiden tot een voorjaarsweekend in Zuid-Limburg. Vooralsnog blijft het tot een inspanning in de media. Er zijn geen passe partouts of hotel-arrangementen voorzien.

 

ZIE OOK: Beleef de Maya’s in het Drents Museum

 

Ludwig Mies van der Rohe

Wereldberoemd architect, Bauhaus, Barcelona Chair, Less is more. Grondlegger van het moderne bouwen. Nog steeds een inspiratie voor architecten. Maar zijn gebouwen raken in verval of zijn aan herbestemming toe. Dat roept de vraag op: wat moeten we behouden en hoe? ‘MIES & de erfenis van het modernisme’ toont vijf gerestaureerde topwerken van Mies. Uniek is de 20 meter brede en 20 minuten durende video-installatie daarvan. Verder: tekeningen, originelen, meubels, materiaalcollages, maquettes, een overzicht van 80 bouwwerken en symposia, excursies, films en lezingen.

Datum: 10 april – 7 augustus (SCHUNCK* Glaspaleis, Heerlen)

 

 

Les Deux Garçons

Les Deux Garçons genieten internationale bekendheid met hun sculpturen van taxidermie, waarbij geprepareerde dieren iets menselijks krijgen. Eens je hun werk hebt gezien, laat het je niet meer los. Met hun kenmerkende en intrigerende beeldtaal vervaardigen Les Deux Garçons absurdistische, soms ook ontroerende of humoristische objecten. Hun sculpturen zijn soms zo hard als staal en dan weer fijngevoelig als een vlindervleugel. De overzichtstentoonstelling ‘PURE’ toont ruim 85 werken waaruit de evolutie, veelzijdigheid, authenticiteit en vakkundigheid van 15 jaar Les Deux Garçons spreekt.

Datum: 6 maart – 6 juni (Museum aan het Vrijthof, Maastricht)

Ferran Adrià

Olijfolie-kaviaar, aspergebier, Parmezaanse sneeuw: het zijn slechts enkele voorbeelden van de revolutionaire creaties van de wereldvermaarde Ferran Adrià, van het legendarische restaurant El Bulli nabij Barcelona. De expositie is gewijd aan Adrià’s zoektocht naar creativiteit en hoe die leidde tot zijn revolutionaire keuken. Ze toont honderden kleurrijke tekeningen, schetsen, kleimodellen, collages, wandvullende foto’s, spraakmakende gerechten en menu’s, bijzonder servies en opmerkelijk kookgerei én een film met de bijna tweeduizend gerechten die Ferran Adrià en zijn team creëerden.

Datum: 10 maart – 3 juli (Marres, Maastricht)

Comments are closed.