Beleef de Maya’s in het Drents Museum

In een spectaculaire vormgeving geïnspireerd op een Mayatempel presenteert het Drents Museum in Assen van 28 februari tot en met 4 september 2016 de grote internationale archeologische tentoonstelling Maya’s – Heersers van het Regenwoud. Met een unieke mix van meer dan 200 objecten is de tentoonstelling een ontdekkingstocht door de mysterieuze Mayacultuur en tegelijkertijd een schatkamer van prachtige Maya-objecten. Veel van de objecten die uit Midden-Amerika naar Assen komen, zijn nog nooit in Europa te zien geweest.
maya-drents-museum

Focus op bloeiperiode Maya’s

De tentoonstelling geeft een beeld van de intrigerende en hoogstaande beschaving en focust vooral op de bloeiperiode van de Maya’s, 250 tot 900 na Christus. Hoe kon de Mayabevolking in grote steden midden in het onherbergzame en gevaarlijke regenwoud overleven? Dat is de centrale vraag. Met de maïscyclus als rode draad – zaaien, groeien, oogsten en wedergeboorte – komen uiteenlopende aspecten van de Mayacultuur aan bod: het leven aan het hof van de koning, de kalenders en uitgebreide kennis van het heelal, de prachtige beeldhouwwerken met historische verhalen en de geheimzinnige godenwereld.

 

ZIE OOK: Ontdek natuurkampeerterrein Voscheheugte in Mantinge (Drenthe)

 

Sieraden, keramiek en grote gedenkzuilen

De vormgeving van Maya’s wordt verzorgd door Marcel Wouters die ook tekende voor het tentoonstellingsontwerp van Het Terracotta Leger (2008). Met een inrichting waarbij de bezoeker zich in de geheimzinnige wereld van de Maya’s waant, staan de schijnwerpers op bijzondere objecten: prachtige sieraden van jade en schelpen, bijzonder gedetailleerde beeldhouwwerken, kleurrijk beschilderd keramiek en grote steles (gedenkzuilen) met hiërogliefen. Absolute hoogtepunten zijn een masker gemaakt van jade en schelpen, een reusachtig beeld van een kruipende Mayakrijger met een jaguarmasker en 23 beeldjes die de leden van het koninklijk hof van de Maya’s voorstellen.

 

 

Nieuwste inzichten door internationale samenwerking

Het Drents Museum werkt nauw samen met het Historisches Museum der Pfalz in Speyer (Duitsland), waar de tentoonstelling na Assen te zien is, en met de vooraanstaande Duitse wetenschapper prof. dr. Nikolai Grube, internationale expert wat betreft de Mayacultuur en het hiërogliefenschrift. Dankzij deze nauwe samenwerking is het mogelijk de nieuwste inzichten op het gebied van Maya-archeologie in de tentoonstelling op te nemen. Dat is onder meer te zien in de virtuele 3D-reconstructie, waarin de Mayastad Uxul in Mexico weer tot leven komt. De meeste bruiklenen komen uit Guatemala, van Museo Nacional de Arqueología y Etnología en Fundación La Ruta Maya (beide Guatemala City). Daarnaast zijn er onder meer objecten van Mexicaanse herkomst te zien uit het Ethnologisches Museum (Berlijn) en het Rautenstrauch-Joest-Museum (Keulen).

Publicatie en activiteiten

Maya’s – Heersers van het Regenwoud past in de serie van grote internationale archeologietentoonstellingen, waarmee het Drents Museum zich profileert. Bij de tentoonstelling verschijnt de gelijknamige publicatie, een uitgave van WBOOKS.
Het boek kost € 24,95 en is verkrijgbaar in de Museumshop. Tijdens de expositie is er een uitgebreid activiteitenprogramma voor jong en oud.

Toegangsprijs

Tijdens de tentoonstelling Maya’s (28 februari t/m 4 september 2016) geldt een toeslag van € 3,- op de normale entreeprijs.

Comments are closed.