Programma SPRING compleet

Van 19 t/m 28 mei 2016 vindt in Utrecht de vierde editie van SPRING plaats. SPRING is het festival waar het publiek theatermakers en choreografen ontdekt die risico’s durven te nemen en de grens opzoeken van dans, theater en beeldende kunst. De voorstellingen en installaties zijn te zien in de theaterzalen van Utrecht, maar ook op (onverwachte) plekken in de stad. In totaal zijn 22 producties te zien uit o.a. Frankrijk, Japan, Oostenrijk, Israël, Hongarije, Angola en Nederland.

SPRING Utrecht

SPRING Utrecht

SPRING 2016 wordt op donderdag 19 mei a.s. geopend met de première van 6: THE SQUARE van de Duits/Nederlandse choreografe Nicole Beutler in Stadsschouwburg Utrecht. Het festival is met Beutler een samenwerking aangegaan met als doel haar werk vaker naar de grote zalen van de Nederlandse schouwburgen te brengen. Een zelfde samenwerking heeft SPRING met Jan Martens, winnaar van de Charlotte Köhlerprijs 2015. De veelbelovende Vlaamse choreograaf laat in THE COMMON PEOPLE 48 inwoners van Utrecht elkaar één op één voor de eerste keer ontmoeten. Deze blind-date-voorstelling in marathonvorm wordt voorafgegaan door een serie workshops met Utrechters.

 

ZIE OOK: Bezoekersrecord voor Utrechtse Domtoren

 

Hedendaags uit Nederland en (ver) daarbuiten

Met Toshiki Okada / chelfitsch haalt SPRING de belangrijkste Japanse theatermaker van dit moment naar Utrecht. In de voorstelling Time’s Journey Through A Room portretteert hij op indringende manier de gevolgen die de grote aardbeving van 2011 nog altijd heeft op de huidige Japanse samenleving. Simon Mayer’s Sons of Sissy is dé Europese festival hit: een voorstelling met traditionele muziek en dans door vier virtuoze, poedelnaakte Oostenrijkse volksmuzikanten. Milo Rau maakt voor CAMPO een voorstelling voor volwassenen met kinderen over de geschiedenis van België aan de hand van het leven van Marc Dutroux. De Franse choreograaf Maud Le Pladec weet van CONCRETE een opwindende cross-over te maken waarbij de muzikanten van Ictus Ensemble, de dansers en het lichtontwerp allemaal de hoofdrol hebben.

 

 

SPRING & Utrecht

De Utrechtse kunstenaar Dries Verhoeven toont een video-installatie waarbij hij de werkelijkheid van ongemakkelijke nieuwsbeelden gevaarlijk dichtbij brengt. Theater Utrecht is het stadsgezelschap van Utrecht en heeft de talentvolle regisseur Davy Pieters gevraagd om een locatievoorstelling te maken. In 2016 programmeert SPRING wederom (performance)installaties in de binnenstad van Utrecht. Op de Neude balanceert Nick Steur twee levensgrote rotsblokken als één grote concentratieoefening en op hetzelfde plein maakt Katja Heitmann van bezoekers performers. Massimo Furlan laat met Blue Tired Heroes ‘supermannen’ op leeftijd paraderen door de Domstad. In de bushokjes en reclamezuilen is Vacuum Days Utrecht te zien, een posterproject van Tim Etchells (Forced Entertainment) waarmee uit de duim gezogen events worden aangekondigd.

 

 

Verder staan op SPRING 2016: Andrea Božić & Julia Willms, Theatre NO99, Adva Zakai, Edit Kaldor, Dolores Bouckaert & Charlotte Vanden Eynde, HODWORKS, Nástio Mosquito, Florentina Holzinger & Vincent Riebeek, Jerzy Bielski & Sandra Abouav en Oneka von Schrader.

Comments are closed.