Parkstad Limburg wint wereldprijs

Zojuist maakte de jury van de World Travel & Tourism Council (WTTC) in Dallas (VS) bekend dat Parkstad Limburg de Tourism for Tomorrow Award 2016 – de hoogste toeristische onderscheiding ter wereld – heeft gewonnen. Hier namen Kelly Regterschot, portefeuillehouder Toerisme stadsregio Parkstad Limburg en Anya Niewierra, algemeen directeur VVV Zuid-Limburg de felicitaties in ontvangst.

Parkstad Limburg

Parkstad Limburg

Vooral de structurele, complete aanpak die in korte tijd leidde tot een succesvolle ontwikkeling van een ‘zwart naar groen’ gebied, werden geroemd door de jury. Parkstad Limburg was één van de drie finalisten in de categorie Destination voor deze prestigieuze WTTC Award 2016. Parkstad Limburg is daarmee de eerste Nederlandse bestemming die de prijs wint en nu wereldwijd te boek staat als een van de toonaangevende regio’s op het gebied van toerisme.

 

ZIE OOK: Toerisme Parkstad Limburg genomineerd voor prestigieuze prijs

 

Een eerste reactie van de trotse winnaars “Dit is een kroon op ons werk. Na een jarenlang consequent volgehouden strategie van ondernemers en bestuurders – om toerisme als een van de speerpunten van het economisch beleid te ontwikkelen – zijn wij in extase door het winnen van deze toeristische hoofdprijs.” Gedeputeerde Toerisme Eric Geurts vult aan: “Deze prijs is een beloning voor onze duurzame aanpak die bewezen heeft welvaart en nieuw elan te brengen in een voormalig mijngebied.”

 

 

Waarom Parkstad Limburg deze wereldprijs won?

Parkstad Limburg is het enige voorbeeld in Nederland van de transitie van een voormalig mijngebied naar een toeristische bestemming. Het project bewijst dat een lelijke regio mooi kan worden op haar eigen manier met accenten op de juiste plekken. Overheden, ondernemers, inwoners en de VVV werkten intensief & vastberaden samen en ontwikkelden in 15 jaar tijd een toeristische bestemming van formaat. Met een omzet in 2015 van € 368 miljoen en 5800 nieuwe fulltime banen. In 2015 werd 29% van de totale toeristische omzet van Zuid-Limburg zelfs gerealiseerd door dit vroeger ‘lelijkste gebied’ van de regio. Bereikt in een economisch moeilijke tijd door; politieke leiders en investeerders met visie die het mogelijk maakten grote dagattracties te bouwen (GaiaZoo, Snowworld), natuur aan te leggen (Park Gravenrode), wandel- en fietsroutes te ontwikkelen, een cultureel klimaat te creëren (Pinkpop, Cultura Nova), het mijnverleden te koesteren en betrokkenheid te zoeken bij de inwoner door het aantrekken van vrijwilligers en nadrukkelijk over de grenzen heen te durven kijken naar onze buurlanden. Daarbij heeft de ontwikkeling van Parkstad Limburg het korte bestemmingstoerisme naar Zuid-Limburg doen toenemen omdat het gebied aantrekkelijker is geworden voor de toerist en recreant.

 

 

Wat de prijs voor gevolgen heeft voor Zuid-Limburg?

Er zal veel internationale media aandacht zijn waardoor er meer gasten – vooral uit het buitenland – naar ons gebied komen, goed voor de economie en werkgelegenheid dus. Parkstad Limburg wordt nog serieuzer genomen door investeerders. Dit kan helpen bij de realisatie van nieuwe projecten zoals Nature Wonder World waardoor het gebied zich nog verder kan ontwikkelen.

Wat u kunt doen als inwoner en ondernemer?

Deel vooral onze berichtgeving hierover zodat we onze trots op de regio kunnen laten zien. Volg www.vvvzuidlimburg.nl/bestoftheworld of 1Limburg, L1 maakt namelijk ter plekke een verslag rondom de uitreiking. Ondernemers kunnen nog eens extra het logo van de winnaar voeren in hun communicatieve uitingen zodat we samen via e-mail, websites, social-media enzovoort de trots op onze regio kunnen laten zien die we immers samen in de toekomst, nu en in het verleden verder op de kaart zetten.

Comments are closed.