Dit zijn de populaire fietsbestemmingen van Nederlanders in binnen- en buitenland

Tijdens de succesvolle Fiets & Wandelbeurs in februari 2016, heeft Verkeersbureaus.info bij haar eigen stand onderzoek gedaan naar populaire fietsbestemmingen en fietsvakantiegewoontes. Uit dit onderzoek, gehouden in samenwerking met Fietsrondje.nl, blijkt dat Nederlanders zowel thuis als op reis graag met de fiets de omgeving en natuur verkennen.

fietrondje-onderzoek-populaire-bestemminge-banner

Het fietsrondje in Nederland blijft onverminderd populair

Een fietsrondje als dagtocht, met een gemiddelde afstand van 50km, is een populaire bezigheid onder Nederlanders. We trekken er graag met de fiets op uit. De regio’s Limburg en Friesland zijn populaire bestemmingen. Nederlanders ontdekken er graag de natuur. 40% kiest ervoor om naar het buitenland te gaan. In het buitenland zijn Duitsland (19,8%), Spanje (15,3%) en Frankrijk (13,5%) gewilde vakantiebestemmingen om te fietsen.

 

ZIE OOK: De Haspengouw heeft heuveltjes met unieke vergezichten over de bloesem…

 

Hoe bereidt de fietser zich voor?

Internet is voor alle recreatieve fietsers een belangrijke informatiebron voor de voorbereiding op een fietsvakantie. Papier blijft ook gewild want fietsboekjes worden nog steeds gretig gekocht door 18,7% van de bezoekers. De Fiets & Wandelbeurs wordt vooral gebruikt als inspiratiebron en om concrete vragen te stellen aan de bestemmingen. Social media wordt nagenoeg niet gebruikt bij de reisvoorbereiding. Kranten zorgen nog wel voor inspiratie bij 3,3% van de ondervraagden.

De Nederlandse fietsvakantiegewoontes

Het bezoeken van de natuur is de belangrijkste motivatie om te gaan fietsen (46,1%). Nederlanders hebben ook een brede culturele interesse (37,3%) en bezoeken steden of strijken graag neer op een terrasje tijdens het fietsen (13,0%).

 

 

De gemiddelde duur van een vakantie waarbij actief wordt gefietst is 1 tot 2 weken. Opvallend is dat 10% van de ondervraagden langer dan 4 weken op fietsvakantie gaat. Nederlanders houden wel van luxe, 32,3% verblijft vooral in hotels. Kamperen, van oudsher populair bij Nederlanders, doet nog 27,2%. Het Nederlandse initiatief “Vrienden op de Fiets”, slapen voor €20 per nacht bij particulieren, is met 7,5% een opvallend populaire manier om te overnachten.

team-fietsrondje-jacqueline-florence

In 51,5% van de gevallen beslissen man & vrouw in harmonie waar hun fietsvakantie naartoe gaat. In 29,8% van de gevallen is de vrouw de persoon die de bestemming bepaalt.

Met auto en fiets op reis

De meeste Nederlandse fietsers (49,1%) kiezen ervoor om met de auto op vakantie te gaan en daarna lokaal te fietsen. 23,8% vertrekt vanaf huis voor een fietsrondje als dagtocht of een langere vakantie met de fiets. De fietsrondjes worden door 65,2% van de ondervraagden als prettig ervaren.

Demografische gegevens

Het overgrote deel, 77,2% van de Nederlandse fietsers is ouder dan 55 jaar. De meest actieve Nederlanders, 42,8%, zijn tussen de 55 en 64 jaar oud. Vaak bestaan deze gezinnen uit 2 personen.

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

 

 

Comments are closed.