Nooit meer vervelen tijdens een gezinsvakantie in de Franse Ardennen en Lorraine

‘Wat gaan we vandaag eens doen?’ Tijdens de vakantie zal deze prangende vraag zeker onder families met kinderen bij het ontbijt vaak gesteld worden. Maar dat hoeft gezinnen die hun vakantie doorbrengen in de Noordoost Franse regio’s de Ardennen en Lorraine geen hoofdbrekens te kosten.
gezin-lorraine-franse-ardennen

De streek biedt vele attracties voor kinderen in de leeftijd van 4 tot 18 jaar. Uit het grote aanbod selecteren we enkele mogelijkheden. Vanuit Nederland ben je in ongeveer 5 uur autorijden in de regio’s.

Franse Ardennen

Attractiepark Terraltitude

Een van de top attractieparken in deze streek is het avonturenpark Terraltitude in Fumay. Het aanbod is zeer divers met speeltuinen, een opblaaskasteel, een free jump springtoren, een bungeetoren, paintballen, een klimparcours door boomtoppen met vijf verschillende moeilijkheidsgraden en voor echte durfallen is er de hoofattractie Fantasticâble: adrenalinefreaks komen hier absoluut aan hun trekken door vanaf een platform op 110 meter hoogte met een snelheid van 100km per uur over een lange lier naar beneden te suizen. Het park is geopend van april tot en met september.

Elfjes in sprookjesbos

Midden in een bosrijk gebied bij het Lac des Vielles Forges opende afgelopen jaar een nieuw themapark: Elfy Parc – het dorp van de elfen. Elfy Park is gebaseerd op zoveel legenden dat men zich hier zelf in een sprookje waant. De reconstructie van het kabouterdorp is tot de nok toe gevuld met vertier en spelletjes voor het hele gezin met een accent op de kleintjes. Boomhutten, klimnetten, skelters, kabelbanen, schommels, glijbanen, een zomerse kinderrodelbaan en een opblaaskasteel zijn enkele van de doe-activiteiten. Het park bestrijkt een gebied van vijf hectare en is met name geschikt voor kinderen in de leeftijdsgroep van 2-10 jaar. Het ligt bij de plaats Les Mazures 15km ten noordwesten van de stad Charlevillle-Mézières.

 

ZIE OOK: Duitsland: de perfecte vakantie voor élk gezin

 

Wolven spotten

Wolven, roofvogels, aasgieren, uilen en komende zomer nieuw in het park: wasberen. Op 10 minuten van Vouziers ligt het Parc Argonne Découverte – een interactief museum midden in het bos. Op een oppervlakte van 13 hectare kunnen bezoekers dieren in het wild spotten. In het Nocturnia centrum kan men leren hoe verschillende dieren ’s nachts leven waaronder vleermuizen, civetkatten, egels, kikkers, knaagdieren, insecten, salamanders, een 3D filmt toont een fascinerende kijk op het leven van wolven. Geopend van 6 februari tot en met 2 november.

Hoogoven speelplaats

De voormalige hoogoven en themapark Domaine de Vendresse is mooi voorbeeld van een erfgoed van de Ardenner metaalindustrie die hier ooit een grote rol speelde. Het industriële verleden van de regio komt op een indrukwekkende manier tot leven op een idyllisch landgoed in het dorp Vendresse op een 20-tal kilometer van Sedan, waar een negentiende-eeuwse hoogoven nog intact is en met klank en licht voor de bezoekers weer ‘in werking’ wordt gezet. Het voormalige hoogoventerrein is nu een heerlijke buitenspeelplaats voor kinderen, in een parkachtige omgeving met vijvers waar je ook op forellen kunt vissen. In de voormalige hoogoven kun je genieten van het klank- en lichtspel over de geschiedenis van deze plek, waarin het verhaal van Jean-Nicolas Gendarme wordt verteld die zich in de 19e eeuw met hart en ziel in de ontwikkeling van de metaalnijverheid stortte en onder andere in Vendresse deze hoogoven liet bouwen.
speelplaats-gezin-ardennen-lorraine

 

 

Marionettenweekend

In het weekend van 23 – 25 september wordt in Charleville-Mézières de mini-versie plaats van het beroemde, tweejaarlijkse marionettenfestival georganiseerd. Optredens van poppenspelers vinden plaats op zowel indoor als outdoor locaties met een grootse picknick voor artiesten en toeschouwers. Ook zal er op zondag een poppenveiling plaatsvinden. De volgende editie van het Festival Marionette is van 16-24 september 2017.

Lorraine

Cowboypark Fraispertuis City

Dit attractiepark staat vrijwel volledig in het teken van het Wilde Westen. In het park staan verschillende achtbanen, waterbanen en kinderattracties die allemaal zijn gethematiseerd met de Verenigde Staten in de tijd van de goudkoorts. Ook is er een Wild-West dorp centraal in het park, Las Vegas City geheten. Het park is geschikt voor het hele gezin, maar pa en zoon gaan zeker in Le Timber Drop, een van de steilste achtbanen ter wereld. Het ligt in Jeanmenil op zo’n 30 km van Épinal en is geopend van 2 april tot 25 september.

Dierentuin van Amnéville

De dierentuin van Amneville tussen Metz en Thionville is een van de mooiste dierenparken van Europa. Op een terrein van 17 hectare zijn meer dan 2000 dieren uit vijf continenten en 360 soorten te zien. Grote collectie katachtige roofdieren, waaronder Sumatraanse en Siberische tijgers, poema’s, jaguars, panters en leeuwen. Er is ook een Amerikaans themagebied met fort en blokhut met onder andere lynxen, ijsberen, Arctische wolven en Canadese otters.

2 miljoen liter water verdeeld over 5 bassins met een onderwaterzicht van 45m vormt de grootste installatie voor zeeleeuwen in Europa en biedt onderdak aan 2 soorten: de Californische en de Patagonische zeeleeuw. TigerWorld is de naam van een nieuwe show met negen Bengaalse tijgers, een spectaculair decor, digitale projecties en speciale effecten. De show is tussen 23 maart en 13 november een tot drie keer per dag te zien. De dierentuin is het gehele jaar geopend.
zoo-amneville

Overnachten in een glazen piramide

La Ferme Aventure – de avonturenboerderij. Het is het eerste blotenvoetenrecreatie-park van Frankrijk in de buurt van het dorp La Chapelle-aux-Bois en ligt tussen bossen en weilanden. Bijzonder zijn ook de 23 zeer ludieke accommodaties die je hier kunt boeken: denk aan tipi’s, boomhutten, een glazen piramide, een vliegtuig, een glazen bolvormige dôme, een vliegtuig, een postkoets, een yurt, een koepeltent en meer.

Spectaculaire klank- en lichtshow Slag om Verdun

600 vrijwilligers, 900 kostuums, 1100 spots, 40 kilometer kabel en spectaculaire effecten… een magistrale licht- en klankshow die de bloedige veldslag bij Verdun nabootst en een zeer realistische kijk op deze oorlog geeft die 300 dagen duurde en meer dan 300.000 levens kostte. Een indrukwekkende show voor jong en oud. De voorstellingen vinden iedere vrijdag- en zaterdagavond plaats van 17 juni tot en met zaterdag 30 juli. De 1½ uur durende ‘From flames to light’ voorstelling begint bij het vallen van de duisternis rond 22.00 – 22.30 uur.

Eén groot speelterrein – het meer van Madine

Gelegen aan de voet van de Côtes de Meuse en in het hart van het Regionaal Natuurpark van de Lorraine ten westen van Pont-à-Mousson, ligt het meer van Madine, een mooie uitgestrekte waterpartij van 1100 ha, met 250 ha bos en 42 km oevers. De twee gemeenten Nonsard en Heudicourt vormen de toeristische spil. Er zijn verschillende campings om te overnachten als ook vakantiewoningen en zelfs Pipo de Clown accommodaties. Ga zeilen of windsurfen op één van de grootste meren van Frankrijk, stap op de fiets of mountainbike, ga golfen of luieren op een van de strandjes – deze omgeving is een grote speeltuin. Ook voor vissers en paardrijliefhebbers is deze omgeving een eldorado. Voor wandelaars is een route van 20 km rond het meer aangelegd. Tijdens het zomerseizoen worden er veel muzikale en sportieve evenementen georganiseerd.
gezin-lac-madine

Toeristisch treintje

Op 310 meter hoogte op de westelijke hellingen van de Vogezen, aan de voet van het bosmassief van Donon, op enkele kilometers van Sarrebourg en Saverne, bevindt zich het dorpje Abreschviller in het midden van het bos. In de schaduw van het bos rijdt de trein op een spoor dat vroeger gebruikt werd voor transport naar houtzagerijen. De trein rijdt langs het dorp, passeert meerdere bruggen en volgt de Sarre Rogue en komt aan in het geboortedorp van schrijver Alexandre Chatrian. Daar is een stop van een half uur om een houtzagerij te bezoeken. Er wordt een video getoond die de geschiedenis van het bedrijf met die van de stoomtrein toelicht. Daarna stapt men weer aan boord en keert men terug naar Abreschviller. Het treintje rijdt van april tot en met oktober.

Comments are closed.