Maastricht, waar lokaal en internationaal samenkomen

Veel mensen zullen bij Maastricht snel een beeld krijgen van verklede mensen met carnaval, André Rieu en friet met zuurvlees. Maar dat is niet het enige wat deze stad te bieden heeft.
maastricht-winkelstraat

Wijkopenautos besloot naar het verre zuiden af te reizen om te kijken wat de hoofdstad van Limburg nog meer te bieden heeft.

Uniek bourgondisch en Mediterraans uiterlijk

Vanuit Amsterdam is het ongeveer twee en een half uur rijden voordat het centrum van Maastricht bereikt wordt. Wanneer de auto is geparkeerd bij parkeergarage ‘De Griend’ schijnt het zonnetje aangenaam en lopen we richting het centrum. Wie denkt hier alleen maar Limburgs sprekende locals tegen te komen heeft het mis. Het komt niet alleen door het unieke bourgondische en soms zelfs Mediterraanse uiterlijk van de stad dat je je soms in het buitenland waant. Engels en Duits hoor je hier net zo veel als Limburgs en ABN.

 

ZIE OOK: Maastricht opent de Nationale Museumweek met 1e Museumnacht Maastricht.

 

De stad is pittoresk, een echte dorpse gezelligheid maar dan met het internationale karakter van een grote stad. Het mooie aan Maastricht is dat het laat zien dat het ene niet ten koste hoeft te gaan van het ander. De stad veranderd, mede door de groter wordende toestroom van internationale studenten aan de Maastricht University, maar blijft tevens zijn authenticiteit behouden. Een hippe studentenbar met alternatieve muziek, louter Engelssprekend personeel en onbekende merkbiertjes vind je hier gewoon naast een klassiek bruin café waar de ober op leeftijd je ‘een pilske’ komen brengen.

 

 

Het is geen grote stad dus wanneer je je een beetje hebt voorbereid heb je aan één enkele dag genoeg om een sfeerimpressie te krijgen, zonder dat je het gevoel hebt dat je je moet haasten. Ondanks dat de stad zo klein is heeft Maastricht alles wat een grote stad ook heeft. Het is een stad die bruist van de historie, het is niet voor niets dat na Amsterdam Maastricht de stad is met de meeste monumenten van heel Nederland. Daarbij is de kwaliteit van eten en drinken van uitstekende kwaliteit en over het algemeen ook nog iets goedkoper dan in de rest van het land.

Na een lange dag kunnen we op de terugweg maar één ding concluderen: Maastricht is een absolute must voor de culturele fijnproever!

Comments are closed.