Ontdek de forten van de Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie

In het weekend van 16 en 17 april openen de forten van de Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie hun deuren voor publiek. “Werelds” erfgoed staat dit weekend centraal. Extra feestelijk omdat de Stelling van Amsterdam dit jaar 20 jaar UNESCO Werelderfgoed is!
start-fortenseizoen-2016

Tal van forten en vestingsteden organiseren activiteiten rondom het thema Werelds Erfgoed; wereldgerechten, wereldmuziek en wereldspellen. Van culinair genot tot spannende speurtochten en expedities, rondleidingen, quizzen en niet te vergeten prachtige wandel- en fietstochten.

Activiteiten in de forten van de Stelling van Amsterdam

Een weekend vol activiteiten. Ga op ontdekkingstocht naar Forteiland Pampus. De interactieve tentoonstelling op het eiland vertelt je alles over de geschiedenis van Pampus en de Stelling van Amsterdam. Kinderen kunnen oudhollandse spellen spelen en volwassenen de tentoonstelling met 42 prachtige luchtfoto’s van de Stelling bezoeken.

Heb je nog niet genoeg gezien? Rij dan ook even door naar Fort bij Edam (zondag open) waar kinderen hun zelf geknutselde flessen kunnen afvuren met het flessenkanon. Of bezoek het voormalig munitiefabriek van de Stelling van Amsterdam: het Hembrugterrein bij Zaandam. Een uitgestrekt terrein met bijna 60 gebouwen waar gidsen je rondleiden met de prachtigste verhalen. Speurneuzen opgelet! Fort bij Spijkerboor in Westbeemster heeft een speurtocht uitgezet die je door het hele fort leidt. Kraak het slot door het ontcijferen van de code. Neem jij de schat mee naar huis?

 

ZIE OOK: Feest op 30 forten tijdens Start Fortenseizoen

 

Fietstochten langs en door de Stelling van Amsterdam

Ontdek de Stelling van Amsterdam op de fiets! Op de website vind je diverse fietsroutes, zoals de Vechtroute. Deze 45 km lange route brengt je van Muiden, naar Muiderberg, Fort Uitermeer, Fort bij Nigtevecht (niet open), Fort bij Hinderdam (niet open), Fort aan de Ossenmarkt en weer terug bij Muiden. Bij mooi weer zeker een aanrader.

 

 

Stelling van Amsterdam en Nieuwe Hollandse Waterlinie

De Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie zijn uniek in de wereld. Zij zijn onderdeel van de nationale verdedigingslinie die Nederland verdedigde tegen een mogelijke vijand. In 2016 is de Stelling van Amsterdam 20 jaar UNESCO Werelderfgoed. Dit wordt gevierd met 20 aantrekkelijke publieksactiviteiten en meer. De UNESCO Werelderfgoedstatus is belangrijk voor de ontwikkeling en het behoud van de linies met haar forten. De Stelling van Amsterdam bestaat uit 46 forten en batterijen, dijken en sluizen rondom Amsterdam. De linie werd gebouwd tussen 1880 en 1914.

Comments are closed.