Feest op 30 forten tijdens Start Fortenseizoen

Het is lente! De forten van de Waterlinies openen hun deuren voor publiek. In het weekend van 17 t/m 19 april organiseren maar liefst 30 forten activiteiten rondom het thema ‘Feest en Vermaak’. Van een kinderkookcafé en ander culinair genot tot spannende speurtochten, expedities, kunsttentoonstellingen, feestelijke theater- en muziekvoorstellingen en niet te vergeten prachtige wandel- en fietstochten. De forten bieden een gevarieerd aanbod voor jong en oud.
fort-kudelstaart-foto-kenneth-stamp

Stelling van Amsterdam

Voor het eerst is Fort bij Kudelstaart (Amsterdam) geopend voor publiek. Gezinnen kunnen papieren boten beschilderen en te water laten, mee met de rondleiding of een vaartocht. Op Fort Abcoude is een sportief parcours, een spannende speurtocht in de donkere gangen van het fort en kunnen bezoekers mee met een rondleiding. Liever pannenkoeken versieren, knutselen of op fortexpeditie? Ga dan naar Fort aan de Drecht. Combineer deze activiteit met een wandel route voor kinderen via de app van Abellife naar Fort bij de Kwakel. Hier kunnen kinderen het spel ‘Soldaat op de Stelling’ op groot formaat spelen. Ontdek het Fort bij Krommeniedijk hoe het vroegere vermaak eruit zag. Neem deel aan het Stoere Soldaten Spelparcours, woon een lezing of rondleiding bij. Waar vroeger de soldatenmaaltijden in reusachtige kookpotten stonden te pruttelen, is een Kinderkookcafé. Er zijn meer forten met een mooi programma.

 

ZIE OOK: Ontdek Amsterdam

 

Met een mystiek lichtspektabel wordt Fort aan de Klop (Utrecht Noord) in lichterlaaie gezet. De expositie Verschanste Klanken van geluidskunstenaar Fedde ten Berge in C-Fordt Maarsseveen, roept op een speelse en interactieve manier de sfeer van het fortenleven op. Werk aan de Korte uitweg opent Theehuis “het Wachtlokaal”, Adriaan van Dis verzorgt op Fort Sabina (Zuiderwaterlinie) een literaire middag n.a.v. zijn nieuwste en voor de Libris Literatuurprijs genomineerde boek “Ik kom terug”.

 

 

Atelier Anneke Wessels geeft een workshop beeldhouwen op Werk aan het Spoel. Deelname aan de rondleidingen en excursies op Fort Ruigenhoek, Fort Rijnauwen en Fort Giessen, leert dat deze groene oases unieke planten en dieren herbergen. Kinderen zijn overal en altijd welkom: op Fort Werk IV, draaien ze mee in de kindercaroussel; van pizza’s bakken tot verkleed op de foto. Op Fort Vechten vertelt Soldaat Backx meer over vleermuizen en bak je broodjes bij het kampvuur. En op fort Pannerden wordt iedereen uitgenodigd om te komen “spelen”… onder andere met het waterkanon.
fortenseizoen-foto-luuc-jonker

Jubeljaar Waterlinies 2015

2015 is het Jubeljaar van de Waterlinies. Het is dan ook feest op de waterlinies. Er zijn volop evenementen op alle linies, waardoor publiek deze bijzondere plekken kan beleven. Zoals het culinaire evenement ‘Proef de Linie’ (mei-juni), het Werelderfgoedweekend met thema ‘Door de Lens’ op 13 en 14 juni, een ‘Zomer vol verhalen’ (juli-augustus),het culturele Fortenfestival (5 t/m 13 september). ‘FortNacht’ tijdens Nacht van de Nacht (24-25 oktober) en Halloween (31 oktober). Daarnaast zijn er in 2015 bijzondere mijlpalen zoals de internationale kunsttentoonstelling Gimme Schelter op Kunstfort bij Vijfhuizen, Kunstfort Asperen en Fort Nieuwersluis (30 mei – 20 september) en de opening van het Waterliniemuseum op Fort bij Vechten in september. start-fortenseizoen-foto-kenneth-stamp

Comments are closed.