Ontdek de eerste resultaten van RembrandtLAB in Leiden

RembrandtLAB is een vernieuwend onderzoek naar kleur. In opdracht van Museum Het Rembrandthuis, Museum De Lakenhal, Leiden Marketing en Cultuurfonds Leiden vertaalden ontwerpers Maarten Kolk & Guus Kusters de wereldberoemde kleurtechniek van Rembrandt naar de 21ste eeuw.

Het RembrandtLAB in Leiden

Het RembrandtLAB in Leiden

Het resultaat: compleet nieuwe pigmentopbouw in keramiek, geïnspireerd op tijdloze iconen als de Nachtwacht, het Joodse bruidje en een zelfportret uit zijn vroege periode in Leiden. Van 25 maart t/m 29 mei 2016 worden de resultaten getoond in Het Rembrandt Lokaal in Leiden.

Jaarlijks terugkerende opdracht aan ontwerpers

Studio Maarten Kolk & Guus Kusters kregen de eerste in een jaarlijks terugkerende serie opdrachten aan ontwerpers. RembrandtLAB biedt hedendaagse ontwerpers dit platform voor onderzoek naar 17de-eeuws kleurgebruik. Kolk en Kusters bestudeerden met Petria Noble – hoofd restauratie van het Rijksmuseum Amsterdam – enkele sleutelwerken van Rembrandt, waaronder de Nachtwacht. Typerend voor dit schilderij is de laagsgewijze opbouw van de vele figuren en kleuren op het doek. Het werd het uitgangspunt bij de vertaling van het schilderij naar een studie in keramiek. Waar het in keramiek ongebruikelijk is om met meerdere lagen kleur over elkaar heen te werken, deden de ontwerpers dit wel. Met innovatief resultaat.

 

ZIE OOK: Vernieuwde website Leiden.nl gelanceerd

 

Het doel van dit project is de verrijking van het kleur- en materiaalgebruik van Rembrandt voor de huidige maakindustrie en productvormgeving te tonen. Om die reden ontwikkelden Kolk en Kusters geen gebruiksproducten als eindresultaat, maar recepturen, kleurcombinaties en suggesties van toepassingen.

 

 

RembrandtLAB in het Rembrandt Lokaal

Tot en met 29 mei 2016 is RembrandtLAB ondergebracht in Het Rembrandt Lokaal, gelegen aan de Langebrug 89 te Leiden. Een bijzondere historische locatie: hier kreeg de in Leiden geboren Rembrandt in 1619 zijn eerste schilderlessen van Jacob van Swanenburgh, die er zijn woning en atelier had. De presentatie reist daarna door en wordt tentoongesteld in Museum Het Rembrandthuis in Amsterdam, gevolgd door de Dutch Design Week in Eindhoven.

 

 

Partners & begunstigers

RembrandtLAB is een samenwerking tussen Museum Het Rembrandthuis in Amsterdam, Museum De Lakenhal in Leiden, Leiden Marketing en Cultuurfonds Leiden. Partners zijn Rijksmuseum Amsterdam en het Europees Keramisch Werk Centrum in Oisterwijk, die faciliteiten, materialen en expertise op het gebied van keramische productie leverde. Het project is mede mogelijk dankzij genereuze steun van het Mondriaan Fonds, het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en Cultuurfonds Leiden.

Randprogramma

Rond het RembrandtLAB Leiden is een aanvullend randprogramma samengesteld. Dagelijks is een Open LAB met toelichting op het kleurenonderzoek van ontwerpersduo Kolk & Kusters in combinatie met een demonstratie 17e eeuws pigmentgebruik en verfbereiding.
Op 28 en 29 mei is het ontwerpersduo Kolk & Kusters zélf aanwezig voor een toelichting op hun kleurenonderzoek.

Comments are closed.