Foto’s uit het Nationaal Archief tonen ontdekking van de wereld

In de tentoonstelling Onderweg – Met de fotograaf op reis in het Nationaal Archief ontdek je hoe reizen en fotograferen onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden. Fotografen leggen sinds de 19e eeuw de ontdekking van nieuwe werelden vast, documenteren de veranderende wereld en brengen exotische oorden in beeld. Van de turbulente ontwikkelingen in Sudetenland van voor de Tweede Wereldoorlog, het onbekende China en Rusland in de jaren ’50 tot mysterieus Latijns-Amerika. Het Nationaal Archief toont foto’s van onder andere Ed van der Elsken, Henri Cartier-Bresson, Robert Capa, Luc Timmers, Herbert Ponting, Cas Oorthuys, Sem Presser en Willem van de Poll.

Een foto uit het Nationaal Archief

Een foto uit het Nationaal Archief

De wereld in beeld

In de tentoonstelling Onderweg nemen fotografen de bezoeker mee op reis. Fotograferende toeristen en fotojournalisten brengen sinds de 19e eeuw het beeld van verre streken naar de nieuwsgierige thuisblijvers. De foto’s van Herbert Ponting nemen je mee op expeditie met Robert Falcon Scott door het onherbergzame Antarctica (1910-1912). De geschiedenis komt heel dichtbij door de foto’s van Willem van de Poll; zijn fotoverslag van de intocht van de Duitse troepen in Sudentenland geeft een uniek beeld van deze roerige periode. Dankzij de foto’s van onder meer Robert Capa en Henri Cartier-Bresson krijgen mensen toegang tot de gesloten wereld van China en Rusland in de jaren ‘50 van de vorige eeuw. Moeilijk te bereizen landen waar men als fotograaf te maken kreeg met zware censuur, maar waar het sommige fotografen toch lukten om het dagelijks leven (stiekem) in beeld te brengen.

 

ZIE OOK: Dit is dé Beste Kampvuurmuzikant van Nederland

 

Vintage prints

Uit de miljoenen foto’s die het Nationaal Archief rijk is, is een selectie gemaakt van 235 vintage prints (originele afdrukken) van bekende en onbekende fotografen uit de afgelopen 125 jaar. Het merendeel van de geëxposeerde foto’s zijn zwart-wit afdrukken. Uitzondering vormen de niet eerder vertoonde foto’s van de Nederlandse fotograaf Luc Timmers die in de jaren ‘30 een van pioniers was in kleurenfotografie. In 2015 zijn zijn bijzondere foto’s toegevoegd aan de collectie van het Nationaal Archief.

 

 

Virtual Reality: Oculus Rift

Een deel van de historische fotocollectie wordt digitaal toegankelijk gemaakt met de Virtual Reality-bril Oculus Rift. Bezoekers kunnen met de 3D bril door een virtuele fotostad dwalen en de reisfoto’s op een andere manier ervaren. De foto’s en verhalen uit de collectie komen op een bijzondere manier tot leven.

 

 

Over het Nationaal Archief

Het Nationaal Archief beheert en presenteert bijna duizend jaar geschiedenis van Nederland. 137 kilometer archieven, 15 miljoen foto’s, 300.000 kaarten en tekeningen en 330 terabyte aan digitale bestanden vormen het geheugen van Nederland. Of het nu het archief van ons parlement, de VOC of de KNVB is; het is te vinden in het Nationaal Archief.

Comments are closed.