Lentefeestje voor het hele gezin: de Paasdagen beleven op zijn Duits

Zo dichtbij en toch zo anders. In het Paasweekend ontwaken de vier prachtige, landelijke regio’s net over de grens uit hun kalme winterslaap – en dat gaat dan nét iets uitbundiger, vrolijker en aanstekelijker dan bij ons. U mag rekenen op vonkende paasvuren, charmante dorpsfeesten, spannende musea waar de kinderen niet meer weg te slaan zijn en heel veel andere ontwapenende voorjaarsevenementen of tradities waar je het als bezoeker warm van krijgt. Een greep uit het geweldig grote aanbod.
pasen-gezin-kinderen-paashaas

Het Emsland

Op Slot Clemenswerth in Sögel – een dik half uur van Emmen en Ter Apel – is het altijd weer de vraag: wat is er indrukwekkender? De monumentale kasteeltuinen met lange lanen of het barokke slot zelf? Op Eerste Paasdag valt even alle keurige deftigheid van het museumcomplex af. In de openlucht lange tafels om te schilderen of creatief te knutselen, een kinderboerderij met voor de gelegenheid gegarandeerd schattige lammetjes en kuikentjes, ‘s middags paaseieren zoeken in de idyllische kloostertuin. Bij elke gezinskaart voor het museum is een mandje met zoete lekkernijen gratis, zo lang de voorraad strekt. Heerlijk toch?

 

ZIE OOK: Vier feest op Malta met Carnaval en Pasen

 

Geschiedenis en archeologie stoffig en ver van mijn bed? Daar denken ze bij het Emsland Archäologie Museum Meppen heel anders over. Meedoen, aanraken, vol verwondering ontdekken, daar gaat het om bij de tijdelijke tentoonstelling over de Amerikaanse vrijheidsbeweging, niet toevallig precies 240 jaar na de Onafhankelijkheidsverklaring van 1776. Geen duffe schoolse lessen, maar een stap met de tijdmachine in het dagelijks leven van soldaten, boerinnen, indianen, pioniers en schippers.

 

 

Osnabrücker Land

Aan onze kant van de grens betekent een paasvuur nog wel eens: een stapel planken en daar dan een lucifer bij houden. Niet bij Museumpark Kalkriese – ooit de plek van de legendarische Varusslag tussen Germanen en Romeinen. Op Paaszondag het toneel van een fonkelende vuurwerkshow met lichteffecten. Dat begint ‘s middags al met projecties en lichtbeelden op een 100 meter lang vlak, onder het motto ‘De Parthen komen!’. Acteurs spelen levensecht de ruwe zeebonken die als piraten in de antieke wereld de zeeën onveilig maakten. Een voorproefje op de tijdelijke tentoonstelling van 2016 over piraterij in het Middellandse Zeegebied, die hier straks op 23 april geopend wordt. Wel van tevoren tickets reserveren!

Normaal ook al een fijn groen park en recreatiegebied aan het meer: het Alfsee Ferien- und Erholungspark Rieste. In het Paasweekend is er sprake van pure verwennerij. Zaterdag een levendige Paasmarkt in het Bootshuis, waar alles wat lekker en leuk is te koop is: van zelfgemaakte bonbons van amateurbakkers tot woningdecoraties, vogelhuisjes, kunstig beschilderde paaseieren en sieraden, gemaakt van koffiebonen.

Zondagochtend eerst eieren zoeken, ‘s avonds is er het traditionele ‘Osterglühen’, een gezellig ‘dorpsfeest’ op het marktplein met vuurtonnen, een drankje en live muziek.

Nieuw dit vakantieseizoen is het rijke wellness aanbod in Germaanse sferen: sauna, kuren, beautybehandelingen en een heilzame zoutgrot. Probeer de Germaanse Goudmassage!

Münsterland

De ideale Eerste Paasdag? Beetje uitslapen in je hotelletje of pension in het oude stadje Warendorf, wandelingetje langs het water van de Emssee, lekkere paasbrunch en dan om klokslag 14:00 uur met de kinderen op tijd erbij zijn als de poorten open gaan van het speelpark aan de Emssee, een lollige Piratenspeeltuin met écht zeilschip. De beloning is groot: in het gras en tussen de bomen liggen een dikke 3.000 eieren verstopt, van luxe chocolade-eieren tot kleurrijk versierde kippeneieren.

Een begrip in Münster: het buurt-feest-met-groot Paasvuur van het 225 jaar oude familiehotel Parkhotel Wienburg. Denk aan: picknicken met een drankje, even hupsen in het springkasteel, dan weer wat eten. Rond half 7 eerst een bescheiden vuurtje voor de kinderen, in de avondschemering zo tegen 9 gaat een reuzenbrandstapel aan. Die werpt een toverachtig licht op de feesttent en de DJ – wie dat wil, mag de dansvloer op!
paasvuur-warendorf-gezin

Grafschaft Bentheim

Tierpark Nordhorn, sowieso één van de leukste dierentuinen van het land, gaat met Pasen al om 9:00 uur open. Wie kom je daar meteen tegen? Inderdaad: de Paashaas. Bij het traditionele eieren verstoppen en dan weer vinden, wordt hier ook aan de allerkleinsten gedacht: ouders krijgen bij de ingang stiekem een paar extra eieren toegestopt, zodat peuters niet per se hoeven te verliezen van brutale pubers.

Rondleidingen in burcht van Bentheim. Niet zomaar een kasteel! Geen breekbaar pronkpaleis, maar een stevig ommuurde vesting op de rotsen hoog boven het kuuroord. Een heel dorp op zich: kruittoren, ronde donjon, poortgebouw, binnenplaatsen, kerkje, wapenarsenaal, eeuwenoude woonvertrekken, later aangebouwde façade met neogotische ramen, boomgaard en kasteelpark. De rondleiding met gids biedt véél waar voor je geld: voor € 2,50 bovenop de entree hoor je in 1,5 uur het hele verhaal. Het hele jaar op zondag om 11:00 uur, van maart tot oktober op woensdag om 11:00 uur – op zondag om 14:00 uur ook in het Nederlands!

Nog meer uitstapjes met de paasdagen? Kijk op www.geheimoverdegrens.nl.

Comments are closed.