Vier feest op Malta met Carnaval en Pasen

De ridders van de Orde van Malta hebben het eiland stevige katholieke wortels gegeven. De inwoners besteden veel tijd en aandacht aan christelijke feesten en pakken dan ook groots uit. Elk jaar met carnaval is het eiland een kleurrijke explosie: enorme praalwagens trekken door de straten, boten worden prachtig versierd en de kostuums zijn weelderig. Na de 40 dagen vasten staat het volgende feest voor de deur: Pasen! Ook dit feest wordt uitbundig gevierd met processies.

Carnaval in Malta

Carnaval in Malta

Carnaval

Dit jaar staat Malta van 5 tot 9 februari in het teken van carnaval. Het Maltese carnaval is doordrenkt met traditionele elementen en wordt ook wel Zmien ta’ bluha, ofwel ‘een tijd van zotheid’, genoemd. Het feest begint met de Parata: een traditionele zwaarddans die al eeuwenlang wordt uitgevoerd. Een andere dans is de Maltija, die zijn oorsprong vindt bij de adellijke bals. Tegenwoordig zijn de bals niet meer voor de adel, maar worden er nog steeds gemaskerde bals georganiseerd tijdens het Maltese carnaval.

 

ZIE OOK: Malta herontdekt

 

Stad van de Dwazen

Tijdens Carnaval verandert Valletta, normaalgesproken de Stad van de Heren, in de Stad van de Dwazen. Koning Carnaval trekt met zijn parade door de straten van het oude centrum. Zijn vloot omvat de grootste en mooiste praalwagens, die omgeven worden door kleurrijk geklede dansers in weelderige kostuums. De titel Beste Praalwagen is zeer gewild en de competitie dan ook flink. Kun je geen genoeg krijgen van het feest? Duik dan één van de vele clubs en bars in Paceville in!

 

 

Goede Week en Pasen

De Goede Week begint op de vrijdag voorafgaande aan Goede Vrijdag. De Maltezers stromen in grote getalen samen in de kerk en het beeld van de Moeder van Smarten wordt in een processie door vele steden en dorpen gedragen. Op Goede Vrijdag zelf heerst er een ingetogen sfeer in de kerken, er wordt dan geen traditionele versiering gebruikt. De kerken kleuren rood, als symbool van het bloed van Christus.

 

 

Deze ingetogen sfeer slaat de dag daarop om als de klokken luiden om de stilte van de nacht te doorbreken en de opstanding van Christus aan te kondigen. Op paaszondag wordt het beeld van de Herrezen Christus door de straten rondom de kerk gedragen. De processie eindigt als de dragers al rennend en jubelend het beeld weer de kerk in brengen. Op eerste paasdag zoeken families elkaar op om samen uitgebreid te lunchen en cadeaus uit te wisselen. Traditiegetrouw komt er een figolla op tafel: een taart gevuld met amandelen en bedekt met suikerglazuur.

Comments are closed.