Ontdek ’t Veluws Zandsculpturenfestijn 2016

Bij de Beeldentuin in Garderen vindt van 15 april tot en met 29 oktober 2016 voor alweer de achtste keer het bijzondere evenement ’t Veluws Zandsculpturenfestijn plaats. Het thema van dit jaar, De wereld van Rien Poortvliet, is een feest der herkenning!
Atelier-Rien-Poortvliet

Laat je betoveren door de werken van deze beroemde illustrator/schilder, uitgebeeld door de allerbeste zandkunstenaars. En er komt heel veel aan bod. Van zijn atelier tot het boerderijleven zoals het vroeger was en dieren in alle soorten en maten. Ook de jacht zie je natuurlijk terug in de zandbeelden en niet te vergeten de werken van de beroemde kabouter. Want deze is nog steeds mateloos populair.

De natuur in het zand

Rien Poortvliet zag zichzelf als een tekenend verhaalverteller. Zijn tekeningen vertellen voor het grootste deel het verhaal, hooguit in combinatie met een kleine titel of opschrift. En… altijd valt er iets te ontdekken of te genieten, iets om je over te verbazen of te verwonderen. Het grote publiek vond én vindt de tekeningen van Poortvliet prachtig, waarin je zijn liefde voor de natuur direct terugziet. Zeer treffend weet Poortvliet een ree, een wild zwijn of een vos in actie neer te zetten. Ook de speciale sfeer van het platteland van weleer kon Poortvliet als geen ander overbrengen op het doek. En dan waren er natuurlijk nog de kabouters! Samen met Will Huygen maakte hij twee zeer populaire kabouterboeken. Kortom: kom kijken bij ’t Veluws Zandsculpturenfestijn en stap in de wondere wereld van Rien Poortvliet.

 

ZIE OOK: Ontdek de Kunstexpositie KIV Inside-Outside 2016

 

40 jaar Kabouter

Rien Poortvliet is in 1995 op 63-jarige leeftijd helaas veel te vroeg overleden. Maar het werk van deze kunstenaar, die we misschien nog kennen van zijn puntbaardje, zijn ribfluwelen broeken en zijn geruite jasjes, leeft nog steeds voort. Hij was een graag geziene gast bij het televisieprogramma Zo Vader, Zo Zoon en was bevriend met het Koningshuis. Alle zandsculpturen die je ziet op ’t Veluws Zandsculpturenfestijn zijn dan ook een eerbetoon aan het omvangrijke werk van Rien Poortvliet. We vieren in 2016 bovendien het 40-jarige jubileum van de Kabouter. Niet voor niets heeft ’t Veluws Zandsculpturenfestijn dit jaar dan ook een sprookjesachtig Kabouterbos in Nederland aangelegd.

 

 

Origineel werk van het Rien Poortvliet Museum

Naast heel veel zandsculpturen, vind je bij ’t Veluws Zandsculpturenfestijn dit jaar ook een heuse expositieruimte waar je zo’n 30 originele werken van Rien Poortvliet kunt bewonderen. Heel bijzonder, zeker omdat het Rien Poortvliet Museum in Nederland, dat je vindt op Tiengemeten, zijn medewerking heeft verleend om deze schilderijen uit te lenen. Verder vind je, in één van de andere overdekte ruimtes, nog eens 40 zandsculpturen die stuk voor stuk een spreekwoord of gezegde uitbeelden. Weet jij ze allemaal te raden (als je in deze ruimte loopt, ga je vanzelf meedoen), dan maak je bovendien kans op mooie prijzen. Veel kijk- en puzzelplezier!

Een zandbeeld: van begin tot eind

Hoe komt een zandbeeld eigenlijk tot stand? Allereerst is er heel veel zand nodig. Rivierzand om precies te zijn (wel 1500 ton!). Dit zand heeft een hoekige korrel, dit in tegenstelling tot strandzand. Met rivierzand kun je dus eigenlijk prima stapelen. Daarna gaat het zand in een grote houten mal en wordt het flink aangestampt. Na een tijdje mogen carvers uit binnen- en buitenland zich gaan uitleven op het massieve blok van zand. Het bovenste gedeelte van de mal wordt verwijderd om vervolgens van bovenaf naar beneden te werken. Is het kunstwerk klaar (dit kan soms wel enkele weken duren), dan gaat er een laagje vernis overheen om het beeld te beschermen tegen vogels en regen.
Rien-Poortvliet-vos-op-de-vlucht

Bekijk de zandsculpturen ook van bovenaf…

Tijdens je bezoek aan ’t Veluws Zandsculpturenfestijn (er is zowel een binnen- als buitenterrein) zie je de zandsculpturen niet alleen vanaf de grond. Ook van bovenaf kun je een blik werpen op de bijzondere werken. Neem plaats in een van de karretjes die over de monorail rijden waarbij je wordt vergezeld door een kabouter. Ontdek het gehele buitenterrein (leuk voor jong en oud!) en zie nog meer details en ervaar hoe bijzonder alle werken samen zijn. Je hoeft je bij ’t Veluws Zandsculpturenfestijn in ieder geval geen moment te vervelen, want naast het bekijken van de zandsculpturen is het ook mogelijk om op één van de terrassen een hapje en drankje te nuttigen, zijn er (woon)winkels en kun je buiten in de Beeldentuin (3000 m²) op je gemak tuinideeën opdoen en de mooiste tuindecoraties en beelden bekijken.

Bloemenpracht

Twee weken voordat ’t Veluws Zandsculpturenfestijn officieel haar deuren opent voor het grote publiek gaat Rob Verlinden het park omtoveren in een kleurige bloemenzee zodat alle zandsculpturen nog beter tot z’n recht komen. Nieuwsgierig naar het resultaat? Kom dan naar ’t Veluws Zandsculpturenfestijn of kijk naar de aflevering van Rob’s Grote Tuinverbouwing op SBS6. Hier zie je wat er allemaal te zien en te beleven is bij ’t Veluws Zandsculpturenfestijn, hoe Rob het park heeft aangekleed, Jorna de styling in het restaurant verzorgt en tv-kok Jeremy iets lekkers kookt voor het hele team. En… Rob geeft natuurlijk weer veel tips en beantwoordt vragen van kijkers.
Rien-Poortvliet-kabouter-tekening-1

Prijs & openingstijden

’t Veluws Zandsculpturenfestijn, inmiddels uitgegroeid tot het grootste zandsculptuurevenement in Nederland, vindt plaats van 15 april t/m 29 oktober 2016 in de Beeldentuin in Garderen. Het is maandag t/m vrijdag geopend van 10.00 tot 17.30 uur. Zaterdag is het geopend van 10.00 tot 17.00 uur (zondag is het gesloten). De toegangsprijzen bedragen:

  • 0 t/m 5 jaar: gratis
  • 6 t/m 12 jaar: € 4,50
  • 13 jaar en ouder: € 9,50

Comments are closed.