Waarom Belgen eerder in een achtbaan stappen, maar Nederlanders minder gillen

Het Duitse Europa-Park ontvangt jaar op jaar meer gasten uit België en Nederland. Om meer te weten te komen over de nieuwe groep gasten is onlangs onderzoek gedaan naar hun achtbaangedrag. Hieruit blijkt dat Belgen eerder in een achtbaan stappen, maar Nederlanders het gillen beter kunnen onderdrukken.
blue-fire-europapark

Attractieparkbezoekers

Belgen en Nederlanders zijn fervente attractieparkbezoekers. Volgens berekeningen van brancheorganisatie IAAPA (International Association of Amusement Parks and Attractions) maken zij resp. 4,6 en 13,3 miljoen bezoeken aan attractieparken per jaar. Er is helaas weinig bekend over het gebruik van achtbanen. Europa-Park heeft met 13 achtbanen van alle Europese parken de meeste banen. Daarom heeft het park onlangs samen met onderzoeksbureaus Day One en Multiscope 1.000 Belgen en 1.000 Nederlanders ondervraagd over hun achtbaangedrag. De resultaten tonen een opmerkelijk verschil tussen de beide landen: 70% van de Belgen geeft aan wel eens in een achtbaan te stappen, bij de Nederlanders doet dit maar 48%. Nederlanders blijken eenmaal in de achtbaan inderdaad een nuchter volk te zijn: 54% gilt nooit, bij de Belgen is dat 36%.

 

ZIE OOK: Bezoek Ierland in het Europa Park

 

Bekijken we de resultaten per geslacht dan zien we dat in beide landen mannen eerder in een achtbaan stappen dan vrouwen. Ook Belgische vrouwen scoren op dit punt hoger dan hun Nederlandse vriendinnen. Op de vraag of men tijdens de rit gilt, antwoordt 72% van de Nederlandse mannen ‘nooit’, bij de mannelijke zuiderburen is dit 47%. Belgische en Nederlandse vrouwen zijn luidruchtiger dan hun mannen. Ook de Nederlandse vrouw kan het schreeuwen iets beter onderdrukken: 32% gilt nooit, tegenover 24% in België. Zo’n 8% van de bevraagde achtbaanrijders gilt altijd, 47% gilt soms of vaak en 45% gilt nooit.

Jo Pools, voorzitter van de Benelux-afdeling van de European Coaster Club, heeft samen met zijn clubleden overal ter wereld achtbanen gereden. De resultaten van het onderzoek verbazen hem niet:

“De Belgen zijn meer de durvers, Nederlanders zijn dan weer meer de lefgozers die graag stoer doen en daardoor komt het ook dat Belgen meer schreeuwen op achtbanen dan hun Noorderburen.”

 

 

Hoewel uitgebreid onderzoek ontbreekt heeft het gillen in een achtbaan waarschijnlijk meerdere functies. Het is in eerste instantie een instinctieve emotionele reactie. Het lichaam ondergaat immers een niet alledaagse beweging. Daarnaast is het ook een uitlaatklep en vermindert de spanning in het lichaam waardoor de rit iets minder eng wordt.

Achtbaan-liefhebbers én parkbezoekers die het wat rustiger aan willen doen zijn bij Europa-Park in Duitsland aan het juiste adres. Er zijn hier 13 achtbanen, maar ook zo’n 100 andere attracties. Daarnaast staat er elke dag ook 23 uur show op het programma. De afgelopen jaren is het bezoek vanuit de Benelux meer dan verdrievoudigd. Ook Belgen en Nederlanders waarderen Europa-Park met de hoogste punten op beoordelingssites als Zoover en Tripadvisor. Het attractiepark is dan ook al enkele jaren op rij uitgeroepen tot beste park van Europa. Voor het tweede achtereenvolgende jaar is Europa-Park ook uitgeroepen tot beste park ter wereld.
wodan-europapark

Een overzicht van de 13 achtbanen van Europa-Park:

 • Silver Star: megacoaster, 73 meter hoog, max. 4 G, max. snelheid 130 km/u
 • Euro-Sat: indoor, 45 meter hoog, max. 4 G, max. snelheid 60 km/u
 • Euro-Mir: spinning coaster, 28 meter hoog, max. 4 G, max. snelheid 80 km/u
 • Blue Fire Megacoaster, powered by GAZPROM: launch coaster, 38 meter hoog, max. 3,8 G, max. snelheid 100 km/u (van 0 naar 100 in 2,5 seconde)
 • WODAN: houten achtbaan: 40 meter hoog, max. 3,5 G, max. snelheid 100 km/u
 • Atlantica: super splash, 30 meter hoog, max. snelheid 80 km/u
 • Poseidon: waterachtbaan, 23 meter hoog, max. 3 G, max. snelheid 70 km/u
 • Alpenexpress Enzian: powered coaster/mijntrein, max. snelheid 45 km/u*
 • Schweizer Bobbahn: bobbaan, 20 meter hoog, max. 3 G, max. snelheid 50 km/u
 • Matterhorn Blitz: wilde muis, 16 meter hoog, max. snelheid 60 km/u
 • Pegasus: Youngstar achtbaan, 13 meter hoog, max. snelheid 65 km/u*
 • ARTHUR: inverted powered coaster
 • Nieuwe kinderachtbaan in Ierland: nadere informatie volgt

* In 2016 kan men de Alpenexpress en de Pegasus ook als virtual reality-rit beleven. Tijdens deze ‘coastiality’-ride zorgt de film die aan de binnenzijde van een virtual reality-bril te zien is, dat de rijder zich in een andere wereld waant, terwijl men gelijktijdig onderhevig is aan G-krachten, wind en de bewegingen van de rijdende achtbaan.

Opening Europa-Park

Europa-Park opent haar poorten weer op 19 maart 2016. Het zomerseizoen duurt tot en met 6 november. Het park is dagelijks geopend van 9.00 tot 18.00 uur, maar kan op drukkere dagen langer openblijven. De toegangsprijs voor een volwassene bedraagt 44,50 Euro, kinderen (4-11 jaar) betalen 38,50 Euro. Een tweedagenkaart kost 84 resp. 72,50 Euro.

Comments are closed.